Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 27.01.2023. 18:00

Na sud ide šest EU država - nisu spriječili širenje invazivnih vrsta

Od 2015. nisu ništa učinili da spriječe širenje opasnih vrsta koje su do sada napravile štetu vrijednosti 12 milijardi eura. One su i prijetnja po ljudsko zdravlje, mogu izazvati alergije ili biti prijenosnici patogena i bolesti

Foto: Depositphotos/dzophoto
  • 446
  • 63
  • 0

Europska komisija odlučila je Sudu EU prijaviti Bugarsku, Irsku, Grčku, Italiju, Letoniju i Portugal zbog propusta u implementaciji nekoliko odredbi o spriječavanju širenja invazivnih stranih vrsta. Cilj je spriječiti štetni utjecaj na bioraznolikost.

Veliki propusti i štete

Kako se navodi u priopćenju, propusti su napravljeni u implementaciji različitih odredbi Uredbe 1143/2014 o spriječavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta IAS.

To su biljke i životinje koje su slučajno ili namjerno unesene, kao rezultat ljudske intervencije, u područje gdje se inače ne nalaze, precizirala je EK. One dovode do gubitka bioraznolikosti jer predstavljaju veliku prijetnju domaćim biljkama i životinjama, uzrokujući godišnju štetu europskoj ekonomiji koja se procjenjuje na 12 milijardi eura.

I zlatošipka je invazivna vrsta (Foto: Marko Trupković)

Nisu ispoštivani rokovi

Navedenih šest zemalja nisu uspostavile, implementirale ili dostavile akcijski plan za rješavanje najvažnijih puteva njihovog unošenja i širenja, stoji u priopćenju.

Grčka i Bugarska još uvijek nisu stvorile ili uključile sustav nadzora, unatoč tome što je rok za provedbu ovih mjera određen za siječanj 2018. godine.

Invazivne vrste prijetnja su poljoprivredi - koje su najštetnije?

Uredba EU o IAS-u stupila je na snagu u siječnju 2015., a na listi se sada nalazi 88 vrsta, kao što su vodeni zumbul, azijski stršljen i rakun. Uredba obvezuje zemlje članice EU da provode mjere koje spriječavaju njihovo unošenje u zajednicu, ali ih i otkrivaju te brzo poduzmu mjere iskorjenjivanja.

Vodeni zumbul (Foto: Flickr/Scamperdale)

Invazivne strane vrste mogu dovesti do izumiranja lokalnih, kroz nadmetanje za ograničene resurse poput hrane i staništa, međusobnog razmnožavanja ili širenja bolesti. Također, mogu predstavljati vrlo značajnu prijetnju po ljudsko zdravlje, izazvati alergije ili biti prijenosnici patogena i bolesti kao što je to slučaj s rakunom. Mogu promijeniti funkcioniranje cijelog ekosustava, ugroziti regulaciju tokova vode, spriječiti kontrolu poplave ili čak umanjiti brojnost oprašivača.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Invazivne vrste Strane vrste Sud EU Šteta Opasnost za ljude Azijski stršljen Rakun Vodeni zumbul


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]