Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monarch Tractor
  • 05.02.2021. 07:30

Na tržište stiže prvi električni samohodni traktor

Može se programirati, voziti s ili bez vozača, izvještava o stanju usjeva, ima sustav sigurnosti koji onemogućuje prevrtanje i sudaranje, a koje su još njegove beneficije otkrijte u nastavku.

Foto: Facebook/ Monarch Tractor
  • 3.380
  • 347
  • 0

Američka tvrtka Monarch Tractor je nedavno lansirala potpuno električni samohodni traktor koji je kombinacija autonomne vožnje i umjetne inteligencije. Kako piše futurefarming, stroj je opremljen tako da može raditi na unaprijed programiran način, ali se njime može upravljati i ručno. Zanimljivo je i to da ima mogućnost rada u tzv. sjeni odnosno može slijediti radnika tijekom posla. 

Osim toga, opremljen je sigurnosnim uređajima i kamerama koji neprestano nadziru njegovu okolinu s rotacijom od 360°. Uz to, ima i različita rješenja koja onemogućuju prevrtanje, a služe i za izbjegavanje sudara. 

Prikuplja korisne podatke

Njegov sustav neprestano nadgleda i analizira okoliš pa do kraja dana može prikupiti i spremiti više od 240 GB podataka koji poljoprivrednicima mogu poslužiti za dobivanje korisnih informacija poput onih o stanju usjeva, procjeni prinosa pa čak i prisutnosti štetnika. Koristeći dobivene informacije, primjena pesticida i dodavanje hranjiva se mogu prilagoditi potrebama biljaka.

Uz pomoć pametnog telefona ili korisničkog sučelja rad traktora se može kontinuirano pratiti. U slučaju opasnosti ili promjene uvjeta rada on automatski šalje poruku vlasniku koji, ako je potrebno, može odmah intervenirati.

Raditi može do 10 sati s 40 konjskih snaga, a ima maksimalan doseg od 70 konjskih snaga. Pogon mu je na sva četiri kotača, a sadrži bateriju koja se može napuniti za četiri do pet sati. Međutim, iz ove tvrtke napominju da kupci za nju dobivaju i desetogodišnje jamstvo.

A cijena?

Ovo je vozilo dobilo mnoge nagrade za inovacije i zaštitu okoliša, a proizvođači se nadaju da će poljoprivrednici njime povećati svoju konkurentnost na tržištu uz istovremeno smanjenje štetnih plinova.

Može se unaprijed naručiti, a njegova je cijena oko 50.000 američkih dolara, što je oko 41.580 eura. Prve isporuke su planirane za jesen ove godine.

Kako izgleda dizajn i rad ovog traktora pogledajte u videu:


Tagovi

Monarch Tractor Električni traktor Samohodni traktor Inovacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs