Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 20.07.2018. 08:00

Na tržištu Indije uskoro i jabuke iz Srbije

Jabuka iz Srbije bi uskoro mogla da se izvozi na tržište Indije jer kako tvrdi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Indijci za našu jabuku plaćaju 45-50 evrocenti, a primera radi EU svega 20-25 evrocenti.

Foto: Flickr / Rudi Riet
  • 207
  • 9
  • 0

Jabuka iz Srbije bi uskoro mogla da se izvozi na tržište Indije, koje je posle Rusije, drugo u svetu po ceni koju plaća za to voće. Kako tvrdi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenosi RTS, pregovori o izvozu voća u Indiju su već završeni, dodavši da resorno ministarstvo najviše insistira na jabuci. Ministar je naglasio da Rusi za našu jabuku plaćaju 55-60 evrocenti po kilogramu, Indijci 45-50 evroscenti, a u Evropska unija 20-25 evrocenti. Branislav Nedimović je naveo da Srbija tako otvara novo tržište za jabuku jer se sprema se za trenutak kada možda na ruskom trižištu bude slabija tražnja zbog njihove sopstvene proizvodnje. 

Do kraja godine tri nova poljoprivredna zakona

Vlada Srbije bi do kraja 2018. godine trebalo da usvoji tri nova zakona u oblasti poljoprivrede. Reč je o zakonima o: organskoj proizvodnji, poljoprivrednom zemljištu i uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.  Sa Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu će se izaći na jesen, a on će podrazumevati da će se svaka parcela nad kojom država ima vlasništvo videti na satelitu, pa će se u svakom trenutku znati šta se na njoj radi, na koji vremenski period je parcela zakupljena i za koju cenu.

Poseban sistem subvencija za period konverzije u organsku proizvodnju

Nedimović je rekao da je u pripremi i Predlog zakona o organskoj proizvodnji, koji bi trebalo da izađe do kraja ove godine. On će predvideti poseban sistem subvencije za period konverzije iz konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju. Taj perod konverzije traje uglavnom oko 3 godine i iziskuje ogromne troškove, a ministarstvo će se truditi da taj period ublaži i da subvencijama pomogne tim poljoprivrednim proizvođačima.

U planu i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Branislav Nedimović je istakao i da ministarstvo radi na Predlogu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jer nisu isto nameštaj i voće, koje može da izdrži 24 sata. Kako objasnjava ovde je reč o skladištenju, pravilima igre otkupljivača i onih koji učestvuju i čitavom tom lancu. Nedimović je rekao da je sa ministrom Ljajićem razgovarao i radimo na tome da nam se više ne ponovi situacija sa malinarima i višnjarima da neko dođe i kaže neću više da kupujem voće..


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Jabuka Izvoz Voće Branislav Nedimović Zakon Poljoprivredno zemljište Ogranska proizvodnja Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.