Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodne destinacije
  • 14.02.2021. 12:00

Nacionalni i parkovi prirode zimi: Topla odjeća, poznavanje rute i dovoljna količina vode

Samo u siječnju tekuće godine porast broja posjetitelja Park šume Jankovac povećan je za nevjerojatnih 400 posto, NP Plitvice u travnju slave svoj dan proglašenja.

Foto: NP Plitvice/Ante Bionda
  • 193
  • 152
  • 0

Nacionalni i Parkovi prirode posebnu draž imaju zimi, pogotovo ako ih zabijeli snijeg. Ako se uz to zbroje i zaleđeni slapovi i jezerca, jasno je kako su ona prava snježna idila. 

"Dovoljno je da snijeg malo zabijeli, već brojimo znatan porast broja posjetitelja. U prosincu protekle godine i siječnju tekuće imali smo nekoliko uzastopnih vikenda, a obitelji su prepoznale i mogućnost sanjkanja na Jankovcu“, kaže nam stručna suradnica za marketing i prodaju PP Papuk Nikolina Erceg.

Ista situacije je i u NP Plitvička jezera, potvrđuje nam voditeljica Službe marketinga i prodaje Plitvičkih jezera Marija Turkalj dodajući kako ako ima snijega iz dana u dan bilježe sve veći broj ljudi. 

Obitelji, grupe prijatelja, planinari...

Zimi su na Plitvicama, pojašnjava Turkalj, otvorena Donja jezera za posjet te su u funkciji brod i vlak. Gornja jezera zatvorena su do proljeća.

Što se tiče Papuka otvorena je šuma i suvenirnica, a bila bi ističe Erceg, i Kuća Panonskog mora da nije pandemije. S druge strane, kamp odmorište Duboka i istoimeni adrenalinski park redovno su tijekom ovog perioda zatvoreni.

Inače, prije korone ove prirodne destinacije znali su posjetiti i izletnici preko agencije, a sada su to većinom obitelji s djecom, grupe prijatelja, planinari i individualci. 

Idilični prizori na Papuku 

"Ove godina, ako ni zbog čega ostalog, meteorološki je započela točno kako treba pa zbog velikih količina snijega posjećuju nas i brojne obitelji s malom djecom, a mi smo sretni što će maleni Jankovac pamtiti upravo po svom prvom sanjkanju“, napominje Erceg dodajući kako je upravo taj prostor postao u ovo doba najtraženija slavonska destinacija. Također, vjerni posjetitelji kroz čitavu godinu pa tako i zimi su planinari, rekreativci, ali i lokalno stanovništvo. 

Obilazak siguran ako se pridržava pravila

Iako izgleda predivno, snježna idila zna biti opasna, čega su i svjesni djelatnici ovoga Parka prirode. Budući da zimi temperature mogu biti vrlo niske, uvjeti na cestama svugdje povećavaju rizik od nesreća pa tako i tamo. Ceste po potrebi, objašnjava djelatnica budu zatvorene, a najčešće kratkoročno dok zimske službe ne saniraju poteškoće izazvane snijegom. "Jednako tako, naglašavamo i nužnost zimske opreme na vozilima kako bi se mogućnost nezgoda svela na minimum“, nadodaje.

Pošto je 96% područja prekriveno šumom nažalost, otkriva nisu tako rijetke situacije u kojima se ljudi izgube, a osobito ako nespremni dočekaju noć na Papuku. "Srećom, pet zaposlenika članovi su Hrvatske gorske službe spašavanja pa pomoć imamo na licu mjesta“, naglašava Erceg. Nažalost, nedavno su imali situaciju sa smrtnim ishodom dvojice muškaraca, uglavnom zbog prethodno navedenih razloga.

"Posjetitelji često podcijene šumu u pogledu brojnih opasnosti u kojima se mogu naći za vrijeme planinarenja. Uz manjak informacija o destinaciji na koju se upućuju, zanemaruju i meteorološku prognozu, neadekvatno se obuku, a često ne uključuju aplikacije za lociranje na svojim mobilnim telefonima“, pojašnjava. Iz svega navedenog, ona kao i ostali djelatnici savjetuju početnicima da se ne odvažuju na obilazak planine prvi put samostalno bez pratnje iskusnih planinara.

Ista je situacija i na Plitvicama, a Turkalj sugerira posjetiteljima da imaju prilagođenu opremu kao i zimske cipele. Uz to, obavezno je imati i dovoljne količine vode u ruksaku. "Ono što je važno za naglasiti jest da određene staze zatvaramo upravo zbog njihove sigurnosti, a najbolji i najsigurniji doživljaj posjetitelji mogu ostvariti pridržavajući se naših uputa i otvorenih staza“, poručuje. 

Papuk zabilježio veći broj posjetitelja

Kada je riječ o broju posjetitelja u Nacionalnom parku prethodne godine bilo ih je nešto više jer su, kaže sugovornica imali i dosta stranih, individualnih i grupnih gostiju. Ove godine zbog korone taj se broj smanjio.

S druge strane, samo u siječnju tekuće godine porast broja posjetitelja Park šume Jankovac povećan je za nevjerojatnih 400 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, odnosno s 882 prošlogodišnjih brojka se popela na 4.452 ovogodišnjih.

Uživajte u prirodi, ali budite oprezni 

Planova i kod jednih i kod drugih ne manjka, a nadaju se kako ih epidemiološke mjere neće spotaknuti u njihovim provođenjima. Plitvice 8. travnja slave svoj dan proglašenja koje svake godine proslave s posjetiteljima uz prigodne aktivnosti. Također, uskoro počinju pripremati i ponudu popusta na usluge u okolici poput jahanja, adrenalinskih parkova, kajakinga, posjeta špiljama i slično. 

Na Papuku u proljeće planiraju privođenje kraju projekta Geopriče UNESCO geoparka, ali i onoga bitnijeg- otvorenje Geo info centra u Voćinu. 

Važno je naglasiti kako su cijene ulaznica na Plitvičkim jezerima sada snižene oko 70 posto u odnosu na one iz ljetnog perioda te oko 55 posto u odnosu na proljetni i jesenski period. 


Fotoprilog


Tagovi

Parkovi prirode Nacionalni parkovi Papuk Plitvička jezera Zima Posjetitelji


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]