Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene ptice
  • 19.07.2019. 10:00

Nada za spas orlova krstaša ipak postoji

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica kažu da su došli u situaciju da fizički moraju da ih čuvaju 24 sata, da motre na dve preostale ptice kako bi ih spasili. Ipak, uspeli su pomoći da pet mladunaca preživi.

Foto: www.uvac.org.rs
  • 250
  • 10
  • 0

Do pre 20 godina, u Srbiji je bilo oko deset parova orlova krstaša, ptice koja se ujedno nalazi i na grbu naše države. Danas, taj broj spao je na samo jedan par - Boru i Eržiku, koji žive nedaleko od sela Srpski Krstur, u blizini mađarske granice.

Orlova krstaša bilo je više u Deliblatskoj peščari nego u čitavoj Mađarskoj. Sada, u Mađarskoj ima više od 150 parova tih ptica, a u Srbiji samo jedan. 

Krsta, Srba, Lala - kako će se zvati jedini orlić krstaš u Srbiji?

"Došli smo u situaciju da fizički moramo da ih čuvamo 24 sata, da motrimo na dve preostale ptice. Uspeli smo da pomognemo da pet mladunaca preživi, nadamo se da će i ova dva poslednja da uzlete i da obogate tu populaciju", rekao je Milan Ružić ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Kontrolisanom upotrebom pesticida, zaštitimo orlove

Orlovi krstaši ugrožena su vrsta usled nedostatka staništa, nekontrolisane upotrebe otrova za glodare i pesticida na njivama, navodi RTS.

"Posadite šume i šumarke, zaustavite poljoprivredu, nužno je da postoje pašnjaci i travnjaci i ako pročitate o orlu krstašu, shvatićete da tako žive i tako se hrane. Pitanje trovanja životinja predstavlja krivično delo", izjavio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Beloglavi sup Dobrila, kao primer dobre prakse

Na primeru beloglavog supa, pokazano je da se i orlu krstašu može pomoći. "Odlučili smo da u naredna tri meseca od svake prodate flaše piva, zapremine pola litra, odvajamo po jedan dinar za obnovu staništa orla krstaša", kaže Vladimir Vava, generalni direktor Karlsberga u Srbiji.

Beloglavi sup Dobrila uspešno vraćen u Srbiju

U gnezdu Bore i Eržike prošle godine na svet je došla Nada, koja je ime dobila u nadi da će orao krstaš ipak preživeti u Srbiji. Još se biraju imena za dva najmlađa orlića koja su se izlegla ove godine.


Izvori

RTS


Tagovi

Zaštita ptica Retke ptice Beloglavi sup Orao krstaš Bora i Eržika Milan Ružić Goran Trivan Vladimir Vava


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]