Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedna nagrada
  • 29.11.2019. 16:30
  • Zadarska, Zadar

Nagrada za životno djelo Nedjeljku Jusupu

Kakve suradnike ima Agroklub! Hrvatsko knjževno društvo ogranak Zadar dodijelilo je nagradu za životno djelo Nedjeljku Jusupu.

Foto: Arif Sitnica
  • 526
  • 414
  • 0

Nakon što je iz ruku predsjednika ogranka Hrvatskog književnog društva Nikole Šimića Tonina primio Nagradu za životno djelo, autor Agrokluba, inače osnivač i prvi glavni urednik dnevnika Zadarski list, Nedjeljko Jusup je rekao: "Kad bi ova nagrada dolazila od politike parafrazirao bih izreku Rade Končara i rekao: Nagradu ne primam niti bih je dao. Ovako, kad dolazi od struke, od ocjenjivačkog suda Hrvatskog književnog društva i HKD Ogranak Zadar, nagradu primam sa zahvalnošću".

Kako je dodao, struka je pokrenula, razvila i održala Zadarski list. "Zato ovu nagradu smatram priznanjem najprije osnivačima koji su zajedno sa mnom prije 25 godina u sobici Kluba prognanika Škabrnja pokrenuli taj list. Ubrzo nam se priključio i novinar, pisac i urednik čije ima nose nagrade HKD-a Goran Bujić. Goranu je imponiralo što se pridružio skupini novinskih profesionalaca i entuzijasta koji su, unatoč nepovoljnim, ratnim okolnostima, počeli stvarati nešto novo - moderan list kakvog do tada u Zadru nije bilo. Bitka za Zadarski list, njegov nastanak i opstanak, dobivena je i Goranovom zaslugom. On nije radio, Goran je živio kulturu, umjetnost i novinarstvo. Punim plućima i do posljednjeg daha", rekao je Jusup na dodjeli nagrada “Donat” i “Goran Bujić”.

Uz pošteno i vjerodostojno novinarstvo jedna od glavnih odrednica uređivačke politike od početka je, otkriva, bila demokratizacija autorstva. Osim urednika i novinara, po prvi put su šansu dobili svi građani koji su imali što reći i to ne u segregiranoj rubrici “Pisma čitatelja”. Svi tekstovi, koji su bili medijski relevantni (aktualni, zanimljivi…), ravnopravno su konkurirali za objavu na svim stranicama i u svim rubrikama. "Tako se samo u prvih sedam brojeva  javilo 65 suradnika od kojih ih je većina po prvi put objavila svoj tekst u novinama", otkrio je Jusup.

Nagradu koju je primio smatra priznanjem svim novinarima, urednicima, suradnicima i čitateljima bez kojih, naglašava, te novine ne bi ni bilo.

"Draga mi je ova nagrada Hrvatskog književnog društva, ali najveća nagrada mi je svaki dan kada iziđe Zadarski list", rekao je na kraju svog obraćanja Nedjeljko Jusup, dobitnik Nagrade za životno djelo HKD Ogranak Zadar.

Nagrada mu je dodijeljena za sveukupan novinarski i urednički rad te, posebno, za doprinos pokretanju i razvitku navedenih novina u koji je Jusup, kako stoji u obrazloženju nagrade “ugradio fascinantno uredničko, autorsko i nakladničko znanje te okupio tim koji je prigrlio njegove vizije”. Pod njegovim vodstvom, najprije pokrenut kao tjednik 1994. godine, ubrzo je postao dnevna novina, prva i jedina u tisućljetnoj povijesti Zadra i zadarske regije. List se samofinacira(o) jer je prihvaćen od čitatelja dostigao 12.000 prodanih primjeraka i tako postao zanimljiv i oglašivačima.

"Tako smo mogli autonomno provoditi uređivačku politiku, bez utjecaja politike", pojasnio je Jusup.

Nakon umirovljenja (2017.) Nedjeljko Jusup nastavlja uređivati poseban prilog o poljoprivredi, ribarstvu i okolišu - Plodove zemje i mora kojega je prije 15 godina pokrenuo u tom listu s ciljem da se poveže znanost, struka i praksa - ribare i težake. Prilog je u međuvremenu više puta nagrađivan, kao i njegov urednik koji je dobitnik Zlatnog pera Zadružnog saveza Dalmacije za medijsko promicanje maslinarstva i uljarstva. Surađuje u Agroklubu i specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije.

Podsjetimo Nedjeljko Jusup je za svoje tekstove objavljene na našem portalu proglašem autorom godine Agrokluba za 2018. godinu.


Tagovi

Nedjeljko Jusup Nagrada za životno djelo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]