Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad Bjelovar
  • 31.03.2022. 15:15
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Najava gradnje geotermalne bušotine privukla investitore - Bjelovar postaje grad povrća?

Prvi korak prema Bjelovaru i mogućoj poslovnoj suradnji napravila je tvrtka CROP Hrvatska čiji su partneri Nizozemci. Razgovarali su i s tvrtkom iz Sirije, potvrđuje nam gradonačelnik Dario Hrebak.

Foto: Depositphotos/htanak, B. Sobodić
  • 270
  • 50
  • 0

Nakon što je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u javnost pustio “bubicu” o izglednoj izgradnji nove geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, koja bi između ostalog grijala buduću poslovnu zonu, prema Gradu su krenuli prvi pozivi i upiti od strane potencijalnih investitora. 

I to, prije svega, iz poljoprivrednog sektora. 

Prvi korak prema Bjelovaru i mogućoj poslovnoj suradnji napravila je agrotehnološka tvrtka CROP Hrvatska čiji su partneri iz Nizozemske, specijalizirani za proizvodnju rajčica. Druga tvrtka, ona sirijska, bavi se proizvodnjom krastavaca, paprika, jagoda i patlidžana te isto tako ovaj grad doživljava kao ozbiljno područje za investicijsko ulaganje. 

"Sa Sirijcima smo održali sastanak i obišli područje koje ih interesira. Riječ je o najvećem proizvođaču voća i povrća na prostorima te države, što svakako cijeloj priči daje jednu dodatnu težinu", kazao nam je Hrebak.

Iako, napominje, još ništa nisu konkretizirali, ukoliko se odluče na ulaganje, krenuli bi s nekoliko hektara zemljišta. S obzirom da je njihova firma u Hrvatskoj osnovana nedavno, Sirijci tek traže idealno područje, proučavaju uvjete i sve potrebne karakteristike.

S druge strane, Nizozemci su puno konkretniji i žele uzeti šest hektara zemljišta i četiri hektara za staklenike.

"Struju bi proizvodili sami, putem solarnih sustava, a prema nama ih vuče upravo ta priča o geotermalnom potencijalu u neposrednoj blizini Bjelovara", pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak.


Tagovi

Geotermalna bušotina Grad povrća Sadnja rajčica Voće i povrće Dario Hrebak CROP Hrvatska


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]