Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Nizozemskoj
  • 13.03.2023. 15:00

Najavili prosvjed od 100.000 poljoprivrednika, došlo ih "samo" 25.000

Demonstranti su se okupili u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu.

Foto: Printscreen
  • 578
  • 112
  • 0

Prosvjedi poljoprivrednika održavaju se širom Europe. Nedavno su belgijski farmeri sa 3.000 traktora blokirali Brisel, a protekle subote su prosvjedovali nizozemski, piše Nieuweoogst. Oni su izrazili nezadovoljstvo protiv planova vlade da se smanje emisije nitrata, ali i zbog otkupa njihovih posjeda. Strahuju da će agrarni sektor biti ugrožen provođenjem ovih mjera te da će doći do njegovog kolapsa. Predviđaju da će svaka druga farma propasti.

Demonstranti su se okupili u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu. 

Treba imati na umu i političke konotacije kojima je bio obojen ovaj skup. Naime, ondje će se uskoro održati pokrajinski izbori pa su se poljoprivrednicima obratili desničarski političari, a Geert Wilders, lider tamošnje ekstremno desne i antiislamske stranke PVV pozvao ih je na glasanje.

Zemlja za tražitelje azila?

On je mjere za smanjenje emisije nitrata nazvao izgovorom da se otjeraju poljoprivrednici i da se na njihovoj zemlji izgrade tisuće domova za tražitelje azila. Thierry Baudet izašao na binu s vrećom brašna od kukac i tvrdio da će Nizozemci uskoro to morati jesti nakon što farmeri budu otjerani sa svoje zemlje.

Nova hrana od kukaca: Čitajte deklaracije!

Na prosvjedu nije bilo većih incidenata, ali je u jednom trenutku došlo do probijanja policijske blokade pomoću traktorskog utovarivača, što je omogućilo ulazak vozila u park. Vozač traktora je uhićen zbog vandalizma, pružanja otpora uhićenju, a dva policajca su zadobila lakše ozljede. Kasnije se dogodilo još jedno uhićenje zbog verbalnog sukoba.

Treba napomenuti da je organizacija Obrambene snage farmera (FDF) najavila prosvjed od 100.000 ljudi, ali je došlo samo 25.000. Pored iznesenih stavova o dušičnoj politici i prisilnom otkupu skrenuta je pažnja i na druge društvene probleme koji pogađaju poljoprivredu.


Tagovi

Nizozemska Emisija nitrata Otkup posjeda Geert Wilders Prosvjedi poljoprivrednika Emisija dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.