Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 11.01.2014. 13:15

Najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj

Martina Petrović najbolja je mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj, dolazi iz okolice Našica, a ima samo 25 godina. Nastavlja obiteljsku tradiciju te se nada da će uspjeti održati slavonsku crnu svinju kao pasminu

  • 1.519
  • 172
  • 0

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je pobjednica natječaja ''Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj“. Martina Petrović iz Vukojevaca kod Našica, projektom vezanim uz uzgoj crne autohtone slavonske svinje - fajferice, jednoglasno je odnijela pobjedu među 41 prijavljenih kandidata, priopćio je ured hrvatske zastupnice Dubravke Šuice u Europarlamentu. Natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika objavljen je početkom prosinca, a pobjednicu je izabrao peteročlani stručni žiri u sastavu doc.dr.sc. Maria Njavre, doc.dr.sc. Snježane Tolić, prof. dr.sc. Ive Grgića, predsjednika Udruge mladih poljoprivrednika Hrvatske Jana Marinca i Dubravke Šuice.

Mario Njavro ispred je povjerenstva pojasnio kriterij za izbor, "Gledali smo obilježja proizvoda i prikazan projekt te veličinu projekta, dosadašnje iskustvo, inovativnost, izvoznost i održivost s jedne strane te kvalitete osobe, osobno iskustvo i poduzetničke vještine s druge strane". Martina Petrović će se, uz još 18 mladih poljoprivrednika iz drugih zemalja Europske unije, boriti za titulu najboljeg poljoprivrednika kojeg će žiri Europskog parlamenta izabrati 19. siječnja, a nagrada od 10.000 eura će pobjedniku biti uručena 29. siječnja na 2. europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.

Europski parlament čak je 40 posto proračuna namijenio poljoprivredi, a Hrvatskoj će iz fondova za poljoprivredu pripasti tri milijarde eura. "Moramo omogućiti mladima da nastave obiteljsku tradiciju i dati subvencije za prijenos obiteljskih gospodarstava na mlade. To je ustvari prava poruka ovog izbora jer mnogi se nisu uspjeli prijaviti pošto nisu sami vlasnici dijela obiteljskog gospodarstva", rekla je Šuica.

"Trenutno imamo 15 krmača, a kako je napisano u ovom projektu, planiramo u slijedeće dvije godine doći do 300-injak. Trenutno imamo 26 hektara, a proširit ćemo pašnjake za još 50 kako bi imali što kvalitetniji uzgoj i meso. Zahvaljujem se stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade i organizirala, provela ovaj natječaj, zahvaljujem se i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike RH te profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni", poručila je Martina Petrović.

Hrvatski žiri izabrao je još devet mladih poljoprivrednika koji su nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika na kojem će sudjelovati više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU. Također, Iznos od 7.500 eura je predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.


Tagovi

Martina Petrović Dubravka Šuica Ivo Grgić Snježana Tolić Mario Njavro Jan Marinac Bruxelles Europarlament Uzgoj fajferice Natječaj Projekt


Partner

HUMP Agro

Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@hump.hr web: http://www.hump.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]