Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji mladi poljoprivrednici
  • 19.10.2017. 15:20

Najbolji projekti iz Austrije, Španjolske i Nizozemske

Na 4. EU kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu predstavili su se i hrvatski poljoprivrednici. Nagrade su otišle u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku.

  • 701
  • 127
  • 0

Već 4. EU kongres mladih poljoprivrednika održan je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu u Belgiji. Ovom skupu je nazočila i Hrvatska delegacija u organizaciji euro-parlamentarke Marijane Petir.

Nacionalne boje na EU natjecanju mladih farmera branio je Matija Cetinić-Frankos, ovogodišnji najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik sa svojim projektom uzgoja bobičastog voća.

Mladi EU projekti

Jedan od pobjednika, redstavnik Austrije dolazi iz sektora stočarstva, točnije proizvodnje kravljeg mlijeka. Uz navedeno, uspješno je spojio uzgoj jagoda za proizvodnju domaćeg voćnog jogurta. Grčku je zastupao pčelar koji je ujedno i proizvođač vina te maslinovog ulja. Iz Latvije smo vidjeli primjer farme na 900 hektara zemljišta koja je lider ekološkog uzgoja teladi i jelenske divljači, uspješno spojenu s ruralnim turizmom.

Bugarska je također pokazala projekt mladog famera iz domene stočarstva, odnosno proizvodnje mlijeka. Nizozemci Sander Thus i Iris Boumers odnijeli su nagradu za najbolji projekt koji se bazira na online sustavu podrške izazovima njihove poljoprivrede.

Poljaci su demonstrirali svinjogojsku farmu u sklopu koje se nalazi i bioplinsko postrojenje dok je Portugal predstavljen kroz obiteljski posao uzgoja voća i povrća. Ban Ionel iz Rumunjske, doktorant šumarstva, predstavio je svoj obiteljski posao u pčelarstvu.

Pokretno izmuzište iz Slovenije

Vrlo zanimljiva rješenja donio je farmer iz susjedne Slovenije s malog gospodarstva od 25 hektara zemlje, 10 hektara šume i 20 muznih krava baziranog na proizvodnji organskih mliječnih proizvoda. Mladi Toni Kukenberger je potaknut problemom mužnje kod stada krava u slobodnom uzgoju osmislio pokretno izmuzište. Uzeo je obiteljski traktor star 45 godina i njega iskoristio za vuču izmuzišta kojeg je sam napravio.

Španjolska je odnijela još jednu nagradu za veliku farmu ovaca, koju na svoj specifičan način vode novinar, veterinar i učiteljica.

Na koncu nagrade za najbolje otišle su u Austriju, Španjolsku i Nizozemsku, na temelju rezultata ocjenjivanja stručnog žirija. Najbolji projekt tako je završio u rukama Nizozemske ekipe, najodrživijim je proglašen onaj iz Španjolske, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Austrije.


Fotoprilog


Tagovi

Kongres Bruxelles Mladi poljoprivrednici Matija Cetinić-Frankos


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)