Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske farme
  • 06.10.2019. 10:30
  • Pariz, Francuska

Najveća gradska farma na svijetu uskoro u Parizu - proizvodit će enormne količine hrane

Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara, primat će oko 20 poljoprivrednika i 30 različitih usjeva.

Foto: Facebook/Agripolis
  • 362
  • 34
  • 0

Izgleda da se na svakih nekoliko godina pojavi nova gradska farma koja obori rekord po veličini: najveća gradska farma u zatvorenom, najveća vertikalna farma, naveća hidroponska farma... Novi prvak bit će u Parizu, a otvaranje je zakazano za početak 2020. godine. Prema Guardianu, to će biti svjetska najveća gradska farma.

Gradske farme postale su moderan i koristan način da se i najmanji, najneugodniji ili najnepoželjniji gradski prostori iskoriste za proizvodnju hrane. Gradske farme su nicale u neiskorištenim tvornicama, na nekadašnjim deponijima, posebice na krovovima zgrada širom svijeta.

Oko novoizgrađenih stambenih zgrada i novi urbani vrtovi

Parižani prestigli Njujorčane, dosadašnje prvake po veličini gradske farme

Među najvećim i najpoznatijim gradskim farmama na svijetu je Brooklin Grange, na krovu Brodogradilišta čija površina iznosi oko 65.000 kvadratnih metara. Međutim, novi projekt francuske tvrtke za gradsku poljoprivredu, "Agripolis", prerastao je i to. Nova farma će se prostirati na oko 150.000 kvadratnih metara, primat će oko 20 poljoprivrednika i 30 različitih usjeva. Cilj je da se proizvede enormnih 2.000 funti (više od 900 kg) hrane dnevno u špici sezone.

Kada je riječ o lokaciji, farma će biti smještena na nedavno renoviranom pariškom "Expo Porte de Versailles", izložbenom centru pored povijesne četvrti Marais.

Aeroponika kao popularna metoda uzgoja biljaka u urbanoj sredini

Sezonska stvar nije tako jednostavna kao što možda izgleda; kako bi uštedjeli prostor, farma će u potpunosti biti odvojena od tla. Novo poduzeće "Agripolisa" koristit će aeroponika metodu (uzgajanje biljaka u zraku). Usjevi će biti postavljeni u vertikalne kule i pomiješani s otopinom koji sadrži hranjive tvari, poput gnojiva, koje će biti otopljene u vodi. Aeroponika ima potencijal korištenja manje vode nego zemljana i hidroponska metoda, a omiljena je kod poljoprivrednika koji rade na malom prostoru kao što je gradski.


Tagovi

Gradska farma Brooklin Grange Agripolis Aeroponika

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]