Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 20.04.2021. 07:30

Najveći gubitak u istoriji uzgoja šećerne repe u Francuskoj

Uništeno je između 30 i 50 hiljada hektara šećerne repe. Osim ratarima, Francuska vlada obećala je milijardu evra finansijske pomoći svim poljoprivrednicima čije je useve uništio ovogodišnji mraz.

Foto: Depositphotos/Pilligrim
  • 466
  • 49
  • 0

Francuska vlada obećala je milijardu evra finansijske pomoći poljoprivrednicima čiji su usevi stradali zbog prolećnih mrazeva i hladnog vremena koji su poslednjih nedelja zahvatili tu zemlju.

Mere pomoći uključuju kombinaciju povraćaja poreza, državnih zajmova i programa podrške, stoji u saopštenju kancelarije premijera. Obezbeđuju se i hitna sredstva za proizvođače koji su u teškoj finansijskoj krizi zbog koje ne mogu sastaviti kraj s krajem.

Oni koji su pretrpeli najznačajnije gubitke moći će se prijave na takozvanu shemu poljoprivredne katastrofe, na osnovu koje će dobiti naknadu u iznosu do 40 odsto izgubljenih prinosa. Slične mere biće uspostavljene za vinogradare koji još uvek nisu deo tog plana.

Najveći francuski poljoprivredni sindikat, FNSEA pozdravio je vladine hitne mere, dodajući da procenjuje gubitke za francuske proizvođače na više od tri milijarde evra.

Stradao veliki broj kultura

U mnogim delovima Francuske, najvećeg proizvođača žitarica u Evropskoj uniji, temperature su nekoliko noći zaredom padale znatno ispod nule. Uništeno je između 30 i 50 hiljada hektara šećerne repe, što je najveći gubitak u istoriji uzgoja te kulture, saopštila je grupa uzgajivača CGB dodajući da će je morati ponovo sejati. 

"Pojava mraza samo nekoliko meseci nakon žutila predstavlja novu katastrofu za uzgajivače repe, oslabljuje određena proizvodna područja i naše industrijske mehanizme", rekao je u saopštenju objavljenom u ponedeljak čelnik udruženja Frank Sander.

Osim ratarskih kultura, nepovoljni uslovi naneli su ogromne posledice u voćnjacima i vinogradima. Vinari su palili sveće i bale slame, a koristili su čak i helikoptere za cirkulaciju toplijeg vazduha čime su pokušali da zaštite svoje čokote. Ali, nažalost štete su i dalje velike.


Tagovi

Francuska Odštete Mraz Poljoprivredna katastrofa Uzgoj šećerne repe


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer