Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 26.01.2020. 18:00
  • Pomoravski okrug, Svilajnac

Najviše golubova pismonoša u svilajnačkom kraju uzgajaju Stepanovići

Da nada za opstanak sela u Srbiji i dalje postoji pokazuju Danijel i Sanja Stepanović iz Bobova kod Svilajnca koji su iskreno i sa mnogo ljubavi posvećeni poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/Korchemkin
  • 257
  • 6
  • 0

Gazdinstvo para Stepanović bogato je različitim životinjama koje iziskuju dosta pažnje, novca, posvećenosti i brige. Danijelu i Sanji, kako kažu, ništa od toga nije naporno i rado provode vreme u poljoprivrednim poslovima i sa svojim životinjama.

"Imamo više od 300 golubova pismonoša, šezdesetak ukrasnih rasa živine i plovki, prepelice, 15 ovaca, četiri koze, tri psa i pet mačaka. Nije nam teško da više sati dnevno posvetimo njihovom hranjenju i čišćenju prostora u kome borave," priča ovaj par.

Ljubav prema životinjama postoji od malih nogu

Danijel se bavi inače molerajem, a ostatak novca za svakodnevni život i čuvanje životinja obezbeđuju uz pomoć poljoprivrede. Ljubav prema životinjama, priča Danijel, rodila se još u detinjstvu.

"Obožavam golubove, jer sam pored pokojnog oca Dragiše počeo da ih čuvam još kada sam imao šest godina. Kad čovek nešto voli, ne pita za cenu. Iako nekada krečim po ceo dan, jedva čekam da dođem kući da ih vidim. Srećan sam dok ih gledam kako se jure i slušam kako guču, a najveće mi je zadovostvo kada mladima stavljam prsten. Jednostavno, "pustim mozak na ispašu", što bi rekao naš narod," objašnjava Danijel Stepanović.

Vreme provedeno sa životinjama za njega predstavlja opuštanje i beg od svakodnevnice. Ovaj par može se pohvaliti i time da se u njihovom gazdinstvu nalazi najveći broj golubova pismonoša u celom svilajnačkom kraju.

"U početku sam uzgajao visokoletače, a onda sam zavoleo pismonoše. Imam mavijane, tikire, bozove, odnosno golubove u svakoj boji," objašnjava on.

Mulemane je dobio od prijatelja. Sada u njegovom dvorištu živi oko stotinak njih.

"To je rasa koja je veoma tražena i skupa, jer se teško uzgajaju zato što su specifičniji i nežniji od drugih, pa je u Srbiji uzgaja samo desetak golubara. Oni su crveno-bele boje, a ja pokušavam da dobijem što krupnije i šarenije. Zavisno od uzrasta mogu da se prodaju od 25 do 500 evra. Počeo sam da "izvodim" i crno-bele golubove od para koji mi je prijatelj doneo iz Holandije," dodaje on.

Beli golubovi imaju široku namenu - od vojne do slavljeničke

Od hobija do ozbiljnog posla

U uzgajanju golubova posebno je važno obratiti pažnju na njihovu ishranu, priča Sanja Stepanović dodajući da je ona ključna za dobar razvoj ovih ptica.

"Ranije su se hranili kukuruzom, a sada mešanom hranom. Mladi ne bi mogli da napreduju bez granula. Bitno je i da se vakcinišu na vreme i da im se daju vitamini," ukazuje Sanja.

Golubovi iz dvorišta Stepanovića obišli su mnoga takmičenja sa kojih su se vratili sa 20 pehara. Iako je u početku ljubav prema golubovima i ukrasnoj živini predstavljala samo opuštanje i hobi, Danijel i Sanja planiraju da svoj hobi razviju u posao koji će im obezbeđivati egzistenciju, prenose Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivreda Golubovi Ptice Danijel Stepanović Sanja Stepanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.