Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambene navike
  • 06.01.2022. 13:30

Najviše voća i povrća jede se u Irskoj, a najmanje u Rumuniji - kako stoji region?

Najmanji dnevni unos zabilježen je u Rumuniji gdje je samo dva posto stanovništva jelo najmanje pet porcija voća i povrća. Slijede Bugarska i Slovenija s pet posto te Austrija sa šest posto.

Foto: Bigstock/Chepko Danil Vitalevich
  • 231
  • 46
  • 0

Eurostat je proveo istraživanje o tome koliko je voće i povrće sastavni dio prehrane ljudi u državama članicama Europske unije. Naime, podaci prikupljeni 2019. godine ukazuju da je jedna od tri osobe, odnosno 33 posto građana izjavilo da ne konzumira te namirnice na dnevnoj bazi.

Samo je 12 posto ispitanika kazalo da jede preporučenih pet ili više porcija dnevno. Dok je u prosjeku, više od polovine, tačnije njih 55 posto reklo da jede između jedne i četiri porcije ovih namirnica na dnevnoj bazi.

Među državama članicama, najveći dnevni unos od pet porcija ili više zabilježen je u Irskoj, a tamo se tako hrani 33 posto stanovništva. Slijede Nizozemska s 30 posto, Danska 23 posto i Francuska s 20 posto.

Najmanji dnevni unos zabilježen je u Rumuniji gdje je samo dva posto stanovništva jelo najmanje pet porcija voća i povrća, a slijede Bugarska i Slovenija obe s pet posto te Austrija sa šest posto.

Hrvatska ispod prosjeka EU (Izvor: Eurostat)

Prema Eurostatovim podacima, 10 posto građana u Hrvatskoj izjavilo je da jede najmanje pet porcija ovih namirnica, što je ispod prosjeka EU.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da je dnevni unos voća i povrća veći kod žena nego kod muškaraca. Tako je 58 posto žena izjavilo da jedu jednu do četiri porcije u usporedbi s 51 posto muškaraca.

Isto vrijedi i za dnevni unos od pet ili više porcija, gdje postoji razlika od pet posto između ta dva spola (15 u odnosu na 10 posto).

Muškarci jedu manje voća i povrća (Izvor: Eurostat)

Također, više se muškaraca izjasnilo da su u potpunosti preskočili unos ovih namirnica i to 39 posto u odnosu na 27 posto žena.

Bosna i Hercegovina nažalost nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem. Podsjetimo, rezultati istraživanja, koje su prije dvije godine provele bh. institucije, pokazali su da ni trećina građana u BiH ne jede povrće. 


Tagovi

Voće Povrće Prehrana Eurostat Prehrambene navike


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete