Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Argentina
  • 12.12.2022. 16:30

Nakon sambe - tango, a gdje je Argentina s poljoprivredom?

Bliži se prvo polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva gdje će nasuprot hrvatske stati momčad još jedne južnoameričke zemlje. Dotad provjerite gdje je ta zemlja danas s poljoprivredom.

Foto: Ilustracija
  • 489
  • 84
  • 0

Nakon Brazila, pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru je još jedna južnoameričke države. Ona koju smo (s lakoćom), prije četiri godine u Rusiji, još u grupnoj fazi, svladali s 3:0.

Država je to koja broji gotovo 44,7 milijuna stanovnika, a čije se poljoprivredne površine protežu na 38.800.000 hektara. Glavni usjevi su im soja, kukuruz, pšenica, suncokret, ječam i sirak, a poznati su i po uzgoju goveda čiji se broj u tekućoj, 2022. godini, prema procjenama portala statista, kreće oko 14,5 milijuna grla. 

Iako impozantna brojka, ona je prilično manja nego li je bila 2018. I vjerojatno će još padati jer je Vlada još u svibnju 2021. ograničila izvoz govedine s ciljem smanjenja maloprodajnih cijena.

Iz istih razloga (ograničenja izvoza), ali i suše, poljoprivrednici smanjuju i površine pod pšenicom koje su 2021. proizveli rekordnih 21,8 milijuna tona, odmah iza Ukrajine (25 milijuna tona). 

Iako glase kao treći svjetski izvoznik kukuruza, i ova je proizvodnja smanjenja zbog visokih cijena inputa, prije svega gnojiva i goriva.  

Podaci portala statista.com o svjetskoj proizvodnji kukuruza

No, ova poljoprivredno moćna zemlja, i dalje je prvi svjetski izvoznik sojinog ulja i sačme, eteričnog i ulja od kikirikija, limunovog soka, ekološki uzgojenog svježeg voća i čaja Yerba Mate.

Ovo njihovo nacionalno piće dobiva se iz lišća južnoameričkog drveta Ilex paraguariensis, koje raste na području suptropskih atlantskih šuma Brazila, Paragvaja i Argentine. Domoroci tu biljku nazivaju "pićem bogova" zbog brojnih koristi za zdravlje. Poslužuje se u posebnoj posudi tzv. tikvi s metalnom slamkom, poznatoj kao bombilla.

Nadalje, drugi su svjetski izvoznik limuna i mošta, a treći kukuruza, češnjaka, ulja i masti, brašna te suncokretova ulja. 

Prema proizvodnji su drugi na svijetu navedenog čaja, treći po soji i sojinoj sačmi, a četvrti po limunu, sojinom ulju te suncokretu i njegovom ulju. 

Argentina - zemlja vina, govedine, soje i pšenice u kojoj je jedno ime zabranjeno dati djetetu

Tijekom ovog ljeta stvorili su "superministarstvo" kako bi se othrvali krizi koju je prvotno donijela pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini. Objedinili su ministarstvo gospodarstva, proizvodnog razvoja te poljoprivrede, stočarstva i ribarstva. 

Drugi najviši vinograd na svijetu 

Druga površinom najveća zemlja Južne Amerike poznata je i po vinogradima na iznimno visokim nadmorskim visinama. Ipak, najviši vinograd na svijetu (upisan i u Guinessovu knjigu rekorda) nalazi se u Tibetu i to na 3.563 m.n.m. (Cai Na Xiang, Lhasa). Međutim, odmah ga slijedi argentinska Salta na 3.111 m.n.m. u regiji Cafayate. 

Vrijedi spomenuti i da je nogomet, dakako, najpopularniji sport u ovoj zemlji. No, nacionalni je - Pato, svojevrsna mješavina pola i košarke. Igrači su na konjima, a cilj je ubaciti loptu (pato) u koš.

Ne možemo zaboraviti tango, energični ples nastao u ovoj zemlji još 1880. godine. 

Uglavnom, prvo polufinale ovog SP-a počinje sutra u 20 sati, a mi se nadamo zapjevati im "Dont cry for me, Argentina". 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/YAYImages/jprlpco.gmail.com/Buenaventuram


Tagovi

Argentina FIFA World Cup Polufinale Poljoprivreda Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]