Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 20.06.2020. 07:30

Nakon usmrćivanja 570.000 zaraženih kuna u Nizozemskoj, sličan scenarij čeka Dansku?

Nakon što se koronavirus proširio na 13 nizozemskih farmi kuna gdje ih je iz tog razloga usmrćeno 570.000, ista situacija se dogodila i u Danskoj gdje će eutanazirati 11.000 ovih životinja, a sve zbog mjera predostrožnosti širenja zaraze.

Foto: JumpStory
  • 599
  • 36
  • 0

Nakon Nizozemske, i na danskoj farmi kuna koje se uzgajaju radi krzna, otkrivena je zaraza korona virusom. U ovoj je državi takvo saznanje poražavajuće s obzirom na to da su oni najveći svjetski proizvođači krzna od ovih životnja.

Kune su u toj državi testirane nakon što je osoba povezana s farmom oboljela od SARS-CoV-2.

Usmrtit će 11.000 kuna

"Vlada je odlučila, zbog predostrožnosti, da se zaraženost smanji na najmanji mogući rizik od mogućeg širenja bolesti", navodi se u priopćenju danske Uprave za veterinarstvo i hranu. Glasnogovornica te uprave rekla je za reuters da će oko 11.000 kuna morati biti usmrćeno.

Podsjetimo, prošli smo mjesec pisali kako su kune na dvije Nizozemske farme izvori zaraze Covid-19 i kako je ispitivanje pokazalo da ove živoinje mogu biti vektori virusa, a pri tome ne moraju pokazivati nikakve simptome. Takvo otkriće ima velik utjecaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju radi krzna, na radnike, njihove obitelji ali i čitavu lokalnu zajednicu.

Radnika na nizozemskoj farmi koronavirusom zarazila kuna

Nakon što se zaraza pojavila u travnju, samo dva mjeseca kasnije proširila se na 13 nizozemskih farmi kuna. Stoga je ondje zatraženo eutanaziranje 570.000 ovih životinja kako bi se spriječila zaraza.

Smatra se da važnu ulogu u prijenosu imaju mačke budući da su na jednoj od zaraženih farmi pronađena antitijela na virus kod tri od njih 11.

Za farmere, veterinare i osobe u istraživačkim institucijama je uvedena obveza izvještavanja, a u slučaju da postoje respiratorni problemi i povećana smrtnost kuna, moraju ih prijaviti. 

Krzna kuna prodaju se u Kini, Koreji, Grčkoj i Turskoj. Nakon pritiska aktivista za prava životinja, nizozemska je vlada još 2013. zabranila otvaranje novih farmi, a plan je postojeće zatvoriti do 2024. godine. 


Tagovi

Kune Danska Nizozemska Farma kuna Covid-19 Zaraza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.