Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od komaraca
  • 12.06.2019. 18:00

Napasni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

I sami možete utjecati na njihovu brojnost, a tu je najvažnija mjera - ne ostavljati im prostora za nastanak legla. Dakle, iz dvorišta, sa balkona maknite vodu, pa makar ona bila u maloj posudi.

Foto: Depositphotos/NatalyaA
  • 294
  • 27
  • 0

Puno padavina, a onda i poplave, uzrokovale su povećani broj komaraca ove godine. Komarci se pojavljuju u rojevima, ne samo na mjestima gdje bismo ih inače očekivali - u travi, grmlju ili uz močvarna područja nego i uz stambene objekte kako u ruralnim, tako i u urbanim područjima. Zaprašivanje komaraca topovima je tek vatrogasna mjera čija je korist kratkog vijeka, a jedino čemu se možemo nadati je da će visoke temperature ipak smanjiti broj ovih napasnika. 

I sami možete utjecati na njihovu brojnost, a tu je najvažnija mjera - ne ostavljati im prostora za nastanak legla. Dakle, iz dvorišta, sa balkona maknite vodu, pa makar ona bila u maloj posudi. U slučaju da u bašči držite vodu za zalijevanje, redovito ju mijenjajte kako biste spriječili njihovo razmnožavanje. Provjerite i sva druga mjesta u kojima se zadržava voda, kao što su automobilske gume, krupni otpad, ali i podlošci za cvijeće i slično. 

Istovremeno, možete napraviti klopku za komarce koju ćete postaviti na mjesto gdje se najviše skupljaju. Potrebna vam je boca od 1,5 do 2 litre, 1 gram svježeg kvasca, 50 grama šećera i 20 dcl tople vode. Prvo u toploj vodi rastvorite šećer i kvasac. Boci odrežite gornju trećinu, a donji dio boce obložite papirom i ulijte rastvor šećera i kvasca. Odrezani vrh okrenite i stavite u donji dio boce. Između grla i sadržaja boce ostavite prazan prostor. Miris kvasca će ih privući, no neće moći izaći iz klopke. 

Kada je riječ o odjeći, nosite odjeću svjetlih boja jer ih tamna privlači. 

Pazite i što jedete jer će vas komarci "namirisati" ako jedete previše slatke i slane hrane. Naime, ovakva hrana dovodi do stvaranja mliječne kiseline u organizmu koja se oslobađa iz našeg tijela, a ona privlači komarce.  

Komarce privlače i parfemi, dezodoransi, parfimirani šamponi, kreme i preparati za sunčanje. Naravno, to ne znači da ih nećete koristiti, ali bolje birajte one neutralnog mirisa

U blizini ulaznih vrata, bilo u dvorištu ili na balkonu posadite biljke repelente koje komarci ne vole, a poznatije biljke repelenti su ružmarin, kamilica, pelin, lavanda, bosiljak, paradajz i buhač. 

10 biljaka koje će otjerati komarce i druge štetne kukce

Također, u tu svrhu možete koristiti i eterična ulja koja ćete zapaliti u uljanoj lampici, a učinkovito će biti ulje lavande i ružmarina.  

Ako su vas ipak izboli, OVDJE pročitajte kojim prirodnim načinima ublažiti otekline i svrbež kože. 


Tagovi

Zaštita od komaraca Komarci Klopka Legla Mliječna kiselina Biljke repelenti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete