Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o OPG-u
  • 24.01.2018. 17:18

Napokon Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Foto: Bigstockphoto/DanGrytsku
  • 10.208
  • 799
  • 0

Vlada RH danas je dala potporu konačnom tekstu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) i uputila ga u Hrvatski sabor na usvajanje.

Zakon prvi puta utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište, ali nikom ne ukida prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda, javljaju u Ministarstvu poljoprivrede

Svrha ovog zakona je usmjeriti OPG-ove na daljnji razvoj vlastitih kapaciteta kako u proizvodnji tako i pružanju usluga, olakšati im profesionalizaciju na sve zahtjevnijem tržištu.

Proizvodni resursi i imovina za stanovanje zaštićeni od ovrhe

Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Kroz zakon se daje i mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima što se obavljaju na OPG-u smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

Cjelovita baza podataka o proizvođačima i njihovim proizvodima

Zakon nadalje motivira da jedna obitelj upravlja jednim OPG-om kako bi se postiglo brže okrupnjavanje proizvodnih resursa s ciljem održivog gospodarenja i samozapošljavanja članova obitelji.

Uvodi se i obveza upisa u registar OPG-ova, što će raditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Time će se konačno dobiti cjelovita baza podataka o proizvođačima i njihovim proizvodima koje će tržiti izravno ili tek nakon prerade. Hrvatska poljoprivreda do sada nije nikada imala pouzdane podatke o proizvodnji OPG-a kojih je oko 150 tisuća, što je bilo veliki minus i kod kreiranja strateških projekata.

Potpora ubrzo i u Hrvatskom saboru

"Naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva nailazila su na brojne prepreke koje su kočile njihovo poslovanje i razvoj. Sada smo izradili zakon isključivo za njih, a danas je Vlada RH dala potporu konačnom prijedlogu zakona te vjerujem kako će potporu ubrzo dobiti i u Hrvatskom saboru s obzirom da ga je u prvom čitanju podržalo više od 100 zastupnika", kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Ministar je naglasio kako zakon konačno ispravlja povijesnu nepravdu prema OPG-ima jer, svoje zakone odavno imaju obrti, zadruge, poduzetnici te mnoge druge skupine pa je vrijeme da se i poslovanje obiteljskih gospodarstava uredi kroz zakonski okvir.

Jednostavniji pristup potporama iz EU fondova i bankarskim kreditima

"Zakon daje kvalitetne temelje za buduće poslovanje, omogućuje sigurniji razvoj proizvodnih kapaciteta i usluga, i što je možda najvažnije otvara jednostavniji pristup potporama iz EU fondova i bankarskim kreditima te jamči ostvarivanje nekih prava iz drugih zakona, poput zakupa državnog zemljišta", pojasnio je ministar poljoprivrede te istaknuo:

"Zakon će spriječiti "muljanja" s obzirom da su mnogi zlorabili naziv OPG, a sada će se znati tko ima kakve resurse i što sve i u kojem volumenu može ponuditi tržištu."

Foto: Bigstockphoto/DanGrytsku


Tagovi

Zakon o OPG-u Tomislav Tolušić Ovrha OPG Hrvatski sabor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]