Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada i mjere
  • 15.03.2023. 13:30

Narodu carsko meso umjesto vratine, a poljoprivrednicima pomoć taman za kupiti štrik?

Najavljeni, četvrti paket mjera pomoći kojeg je predstavila Vlada nije vam najbolje "sjeo".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 8.065
  • 445
  • 1

"Podijeliš te silne milijune s brojem poljoprivrednika za koje je namijenjen i ispada prosjek 500 eura. Jesu se pretrgli, nema šta. Ne možeš 10 rolo bala kupiti za te silne novce", tek je jedan od vaših komentara na jučer predstavljeni četvrti Vladin paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, vrijedan 1,7 milijardi eura. 

Doživljavate ga i ekonomski nepismenim jer se ide na ograničavanje cijena prehrambenih namirnica, a onda bi se "kao pomoglo 55.000 poljoprivrednih proizvođača". 

Kojih 55 tisuća, pitate? "To su samo veliki igrači, a za nas manje za štrik, ako si ga imamo za što kupiti", uzvraća se. Naljutila je mljekare i najavljena potpora mljekarama koje, kažu, proizvođačima plaćaju litru ove vrijedne tekućine 35 centi. Komentirate i da još ni potpore nisu isplatili do kraja, a već dijele nove novce. Pitate se i sprda li se netko s narodom koje sad jeftinije dobiva carsko meso umjesto vratine? 

Predstavljen paket mjera za poljoprivrednike i ribare - na što se odnosi 41 milijun eura?

Ukratko, većina stavova se svodi na to da je korist od Vladine pomoći - nikakva. Barem ne za manje i srednje proizvođače. 

Limitiranje cijena namirnica posebno je pogodilo poljoprivredni sektor pa već duže vrijeme stižu upozorenja da su dovedeni u nimalo ugodnu situaciju. Više ne mogu raditi s minusom, a sad kad su najavili podizanje cijena, suočeni su s otkazivanjem suradnje od strane trgovačkih lanaca jer trgovci (zbog Vladine odluke) ne smiju dizati svoje.

Da je ograničavanje cijena "dvosjekli mač" i nije dobar za domaću proizvodnju, istaknuli su i iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

"Ekstra kvaliteta ima i svoju cijenu i sad jedan otkupljivač, tj. mljekara može po puno nižoj cijeni van Hrvatske nabaviti lošiju kvalitetu mlijeka. I tu dolazi do problema. jer se ruši cijena ekstra kvalitete i onda ga u konačnici nemate kome prodati. A na kraju trpi potrošač", rekao je za Hinu prvi čovjek HPK Mladen Jakopović. 

Podsjetio je i na nedostupnost plavog dizela kojeg zbog ograničene cijene vrlo malo pumpi drži, a što je problem koji smo već doživjeli tijekom jesenske sjetve. Na pragu je proljetna, i kako je istaknuo, nema smisla da u krugu od 50 kilometara poljoprivrednik nema niti jednu benzinsku pumpu gdje može natočiti ovo gorivo. 

Ipak, Komora podržava dio paketa vezan uz sektor energije. Naime, prema najavljenom cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor, malo poduzetništvo i poduzetnike ostaje ista do kraja rujna, dok do kraja ožujka iduće godine ostaje ista cijena plina. Do tada se produžuje i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica te za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Tu su i mjere za plin čija je cijena također ugrozila brojne poljoprivrednike, gdje situaciju možda najbolje opisuje komentar: "Meni HEP prošle sezone uzeo cjelogodišnju muku. Samo za mjesec dana dobio 10.000 eura plina."

Predstavljene mjere na snagu stupaju 1. travnja, a jesu li doista impuls gospodarstvu kako su najavili iz Vlade? Pišite nam. 


Tagovi

Vlada Paket mjera Pomoć poljoprivredi Limitiranje cijena Komentari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).