Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOS
  • 17.03.2021. 12:35

Nastavak dijaloga: Zakon o sjemenu prezentiran na virtualnom okruglom stolu

Cilj svih naših aktivnosti su zaštita i očuvanje autohtonih sorti i uređenje tržišta, rekla je ministrica Vučković.

Foto: Lucija Bencarić
  • 103
  • 214
  • 0

Zakon o sjemenu ponovno je bio tema sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede te proizvođača, institucija i udruga. Točnije, održan je virtualni okrugli stol "Zakon o sjemenu – revitalizacija proizvodnje starih sorti".

"Cilj svih naših aktivnosti su zaštita i očuvanje autohtonih sorti i uređenje tržišta, poboljšanja koja će rezultirati rastom hrvatske proizvodnje i produktivnosti“, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, stoji u priopćenju te dodala kako Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora daje novi zamah aktivnostima očuvanja ovih izvora na domaćoj i međunarodnoj razini dok će Nacionalna sortna lista omogućiti vraćanje u proizvodnju i stavljanje na tržište starih autohtonih genotipova.

Na okruglom stolu predstavnici Ministarstva, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč održali su prezentacije kojima su dodatno razjasnili pojedine članke Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kao i mogućnost certifikacije i komercijalizacije starih sorti.

Inače, održani virtualni sastanak nastavak je dijaloga Ministarstva s dionicima iz sektora sjemenarstva. Predstavnici udruga članovi su i Povjerenstva za izradu Zakona o sjemenu, Povjerenstva za izradu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora i Povjerenstva za Biljne genetske izvore.

O izradi navedenog Nacionalnog programa raspravljat će se 19. ožujka 2021. godine, kada će se održati sjednica predmetnog Povjerenstva.

Zakon o sjemenu ide u drugo čitanje, izuzeća za male proizvođače bit će jasnije propisana

Prezentaciju s okruglog stola "Izazovi i dvojbe" možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Okrugli stol Zakon o sjemenu Nacionalni program Biljni genetski izvori Nacionalna sortna lista


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]