Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 12.03.2021. 13:30

Nastavljen pad prodaje traktora, no i rast potražnje onih manje snage

U prvom je mjesecu ove godine u Hrvatskoj prodano 10 traktora manje nego u istom razdoblju 2020., a koji su brendovi najtraženiji?

Foto: Jerković d.o.o.
  • 4.585
  • 423
  • 0

Prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj, čini se kako je prošlogodišnji pad prodaje nastavljen i u ovoj.

Naime, ako s liste novoregistriranih traktora izuzmemo quadove (višenamjenske četverocikle) razvidno je da je u siječnju ukupno prodano njih 78 što je za 10 manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. No, nastavlja se trend porasta prodaje ovih strojeva manjih snaga. 

"Da, porastao je broj prodanih manje snage, pa su Carraro, Ferrari, Same i Hittner među prvih sedam brandova što je vjerojatno posljedica potpora iz Programa ruralnog razvoja za male poljoprivrednike, ali koja je podigla u daleko većem postotku prodaju rabljenih traktora manjih snaga“, komentirao je Franjo Dominković, direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o. i potpredsjednik Udruge opetovano ističući problem kupovine zastarjele mehanizacije i tehnologije. 

U njihovom širem izvješću, ista tablica koja pokazuje da je najviše prodano novih traktora manjih snaga, pokazuje i da je po jedan prodan u dvije "najjače" kategorije. Tako je u kategoriji s više od 292 KS Claas Arion 630, a u segmentu snage 183-292 KS Valtra 274. Slijede ih još jedna Valtra i jedan John Deere od 117-182 konjskih snaga.

Dakle, od 78 prodanih, samo četiri je iznad 117 KS. Statistiku s 12 traktora "popravlja" kategorija 81 do 116 KS i to redom prema najviše prodanih John Deere (4), Deutz Fahr (2) te po jedan Case, Claas, Valtra, Kubota i Fendt.

Sve u svemu, na top listi najprodavanijih brendova (ukupno modela) u siječnju ove godine, prvo mjesto s osam prodanih traktora dijele Cararro i Case, dok je na trećem mjestu John Deere (7).  Nadamo se da će se trendovi u nastavku godine promijeniti, dakako, na bolje. 

Pregled proizvođača po segmentima snage novoregistriranih traktora u siječnju ove godine možete pogledati u priloženom dokumentu.


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Franjo Dominković Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizaciji i opreme u RH


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.