Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 15.05.2023. 15:00

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Traže i objašnjenje kako je i zašto Komisija dala 100 milijuna eura potpore poljoprivrednicima u istočnoj Europi

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.576
  • 145
  • 0

Francuska, Njemačka i još 10 zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, zabrinute su zbog uvođenja privremene zabrane uvoza žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine za pet istočnoeuropskih zemalja.

Kako piše Politico, one su Europskoj komisiji poslale zajedničko pismo vrlo oštrog tona, u kojem poručuju da ovakav dogovor potkopava integritet unutarnjeg tržišta EU.  

Naime, krajem travnja su Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska zabranile uvoz žitarica iz te ratom pogođene zemlje. Komisija je donijela odluku o 100 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima u tim zemljama i Rumunjskoj, kao i privremenu zabranu uvoza iz Ukrajine u njih, osim za tranzit u druge zemlje. 

U međuvremenu je Poljska pozvala da se višak žitarica podijeli kao humanitarna pomoć, ali su dužnosnici odgovorili da one nisu za ljudsku prehranu. S druge strane, pak, Slovačka je u petak navečer ukinula jednostranu zabranu uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. 

Sporazum bez konzultacija

U poruci 12 zemalja traži se hitno pojašnjenje sporazuma kojega je, kako naglašavaju, EK sklopila "bez konzultacija s članicama EU". 

"Pozivamo Komisiju da se vrati transparentnoj proceduri prema utvrđenim pravilima u okviru funkcioniranja EU i njezinih država članica", stoji u apelu čiji su potpisnici i Nizozemska, Irska, Grčka, Austrija, Belgija, Luksemburg, Estonija, Danska i Slovenija.

100 milijuna eura - kako i zašto? 

Također traže objašnjenje kako je i zašto Komisija dala 100 milijuna eura potpore poljoprivrednicima u istočnoj Europi te pozivaju EU na daljnju raspravu o ovom sporazumu.

I Hrvatska na popisu EU zemalja čiji su poljoprivrednici pogođeni uvozom iz Ukrajine?

Francuski ministar Marc Fesneau prozvao je Poljsku i ostale zbog dvostrukih standarda u pružanju podrške istočnom susjedu kada je riječ o opskrbi oružjem i nametanju sankcija Rusiji, gdje istovremeno, kako kaže, okreću leđa kada je riječ o podnošenju dijela tereta. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Dvostruki standardi Pet zemalja Zabrana Ukrajinske žitarice Poljska Sporazum Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]