Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 22.10.2020. 18:00

Nedjeljama protestuju zbog Zakona o zaštiti životinja: Ubiti će nas male poljoprivrednike

Razočarani novim prijedlogom zakona o zaštiti životinja poljski su poljoprivrednici izašli na ulice. Vješaju transparente, protestuju i traktorima blokiraju saobraćaj u nadi da ga vlast neće usvojiti.

Foto: Facebook/Agrounia
  • 116
  • 275
  • 0

Poljski farmeri su razočarani novim prijedlogom Zakona o zaštiti životinja, nazvanog "petica za životinje". Radi njega se digla prašina u cijeloj državi, a protesti poljoprivrednika traju već nedjeljama.

Naime, predloženim bi se zakonom zabranilo vjersko klanje stoke - brzim potezom noža i ispuštanjem krvi. Međutim, to je problem za tamošnje stočare jer su oni jedni od najvećih evropskih izvoznika halal i košer mesa koji se kolju po takvim pravilima.

Poljska planira zabraniti vjersko klanje životinja za izvoz

Osim toga, predložena je i zabrana uzgoja stoke zbog krzna, korištenja životinja u cirkusima, vezanja pasa, a planiraju se i češće inspekcije u skloništima za životinje.

Burna reakcija poljoprivrednika

Ove izmjene zakona predložio je predsjednik vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) Jarosław Kaczyński, koji je inače poznat kao ljubitelj životinja. U septembru ga je usvojio Sejm, donji dom poljskog parlamenta, a o njemu se raspravljalo na Senatu gornjeg doma, javlja radioolsztyn.

Prijedlozi su doveli i do negodovanja u vladajućem taboru, do te mjere da su koalicijske stranke prijetile rušenjem vlade. U međuvremenu su na ceste izašli nezodovljni farmeri predvođeni organizacijom nacionalnog udruženja poljoprivrednika Agrounia.

Kako izgledaju protesti?

Poljoprivrednici sedmicama voze traktore u povorkama po glavnim saobraćajnicama, usporavaju saobraćaj, blokiraju ceste balama slame, vješaju transparente i protestuju ispred vijećnica kako bi ukazali na to da će ih novi zakon uništiti.

Ako zakon prođe u predloženom obliku, ubiti će nas male poljoprivrednike. Uzgoj stoke više neće biti isplativ”, kazao je jedan od učesnika.

Demonstracije su održane i u nekim gradovima. Na primjer, u središtu Lublina blokiran je glavni kružni tok, a pomoću megafona akteri su se izvinuli stanovnicima rekavši da to moraju učiniti za spas svoje egzistencije.

Michał Kołodziejczak iz Agrounije, glavni pokretač masovnih protesta optužio je Kaczyńskog, koji je ove nedjelje postao zamjenik premijera u novom kabinetu.

"Jarosław Kaczyński bi se trebao izvinuti Poljacima zbog činjenice da poljoprivrednici moraju izaći na cestu i boriti se za ono što je važno ne samo za njih, već i za cijelo društvo", izjavio je Kołodziejczak.

Nezadovoljni novim ministrom poljoprivrede

Kako piše polsatnews, razočarani stočari su okačili i transparent na ogradu ispred kuće novoizabranog ministra poljoprivrede Grzegorza Pude koji glasi: "Ovdje živi Grzegorz Puda, izdajnik poljskog sela".

Ministarstvo poljoprivrede ne bi trebalo uništavati ili ograničavati ovaj resor. Nikada nećemo prihvatiti ministra koji piše zakone protiv poljoprivrednika", napisali su iz Agrounije na Facebooku.

Naime, on je zamijenio Jana Krzysztofa Ardanowskog koji je otvoreno kritikovao novi zakon podržavajući demostrante. "Poljski farmeri su ogorčeni, glasali su za PiS, ali je vlada započela rat sa selom, mijenjajući zakon o zaštiti životinja. Niko nije ni konsultovao njegov sadržaj s organizacijama iz ovog sektora", kazao je Ardanowski.

I dalje u neizvjesnosti

Predsjednik poljskog Udruženja uzgajivača i proizvođača goveđeg mesa rekao je za notesfrompoland da će novi zakon dovesti do toga da 350.000 farmi izgubi 30% prihoda.

Zbigniew Ziejewski, saborski zastupnik Poljske seljačke stranke (PSL), naglasio je da razumije poljoprivrednike i njihove proteste te dodao da ne zna kada će se Sejm ponovno pozabaviti "peticom za životinje" jer kontroverzni prijedlog zakona još uvijek nije na dnevnom redu. Dodao je da bi on mogao završiti u "parlamentarnom zamrzivaču".

Mogu li burger ili kobasica biti od bilja? Traži se zabrana naziva za neke vege proizvode

Osim toga, poljski su poljoprivrednici podržali prijedlog Evropske unije o zabrani upotrebe izraza za proizvode biljnog porijekla, a koji su vezani i za one nastale od mesa, kao što su vege burgeri, kobasice i slično, piše notesfrompoland.

Pogledajte kako izgleda jedan od protesta:


Tagovi

Protesti Poljska Zakon Zaštita životinja Vjersko klanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete