Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica svinjetine
  • 18.11.2019. 11:00

Nedostaje im svinjetine: Počeli da jedu meso pasa i kunića, a ukinuli i zabranu na američku živinu

Cene svinjskog mesa porasle su tako visoko, a nestašica je postala toliko strašna da su se pojavili izveštaji da je potrošnja psećeg mesa oživela u nekim delovima Kine.

Foto: Depositphotos/raksyBH
  • 857
  • 41
  • 0

Kina se suočava sa nedostatkom mesa prouzrokovanim izbijanjem afričke svinjske kuge i u toj su zemlji potrošene zalihe svinjetine. Zemlja konzumira više svinjetine nego bilo gde drugo u svetu.

Cene svinjskog mesa porasle su tako visoko, a nestašica je postala toliko strašna da su se pojavili izveštaji da je potrošnja psećeg mesa oživela u ruralnim delovima Kine. Osim potrošnje psećeg mesa, Kinezi su se okrenuli i mesu kunića, a kilogram košta 6,5 dolara po kilogramu (713 dinara), navodi scmp.com.

Cena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Zbog toga su u Kini odlučili da ukinu zabranu uvoza piletine i jaja iz Sjedinjenih Američkih Država, piše Modern Farmer

Naime, Kina je zabranila uvoz živinarskih proizvoda iz SAD-a početkom 2015. godine nakon epidemije ptičje gripe. Kinezi do sada nisu ukinuli zabranu uprkos činjenici da opasnost od ptičje gripe među živinom u SAD-u ne postoji još od 2017. godine. 

Drugim merama za pokušaj rešavanja nestašice, Kina je ove jeseni odgodila pojedine predložene tarife na američke proizvode od svinjskog mesa i nastavila sa kupovinom svinjskog i goveđeg mesa iz Kanade.

Trampova administracija procenjuje da bi kinesko tržište moglo da potroši američke živine u vrednosti od milijardu dolara godišnje. Posmatrači kažu da bi ovo moglo biti velika prednost za američku živinarsku industriju, pogotovo što Kinezi imaju običaj da jedu delove kao što su pileće nogice, a to Amerikanci odbijaju da jedu. 


Tagovi

Uvoz piletine Nestašica svinjetine Zabrana Pseće meso Trampova administracija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.