Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 09.04.2022. 18:00

Nedostatak "sezonaca" u Njemačkoj: Od listopada minimalna plaća od 12 eura na sat

Većina sezonskih radnika koji se zapošljavaju u poljoprivredi trenutno dolaze uglavnom iz zemalja članica EU, pretežno Poljske i Rumunjske, a mnogi su dolazili i iz Ukrajine

Foto: Depositphoto/ChiPhoto
  • 700
  • 61
  • 0

Njemačka zapošljava veliki broj stranih radnika na kratke periode za sezonske usjeve poput šparoga i jagoda. Rat u Ukrajini i pandemija Covid-19 mogli bi utjecati na njihovo kretanje ove godine, a berba je pred vratima.

Udruženje njemačkih poljoprivrednika (DBV) poziva na ublažavanje pravila, a kritičari tvrde da ostaju dublji problemi koji će rezultirati nedostatkom radnika, izvještava Euractiv.

Velika neizvjesnost bit će kada su u pitanju oni iz istočne Europe. Dodatni problem je što oni koji dođu moraju boraviti u karanteni što stvara dodatni gubitak za sektor.

U Austriji se suočavaju s istim problemom, a izlaz pokušavaju pronaći u zapošljavanju radnika iz Azije.

DBV poziva da se pravila o zapošljavanju privremeno ublaže, dok njemačko ministarstvo poljoprivrede ne očekuje da će se broj stranih radnika smanjiti ovog ljeta.

Minimalna plaća privlačna za "sezonce"

Većina "sezonaca" koji se zapošljavaju u poljoprivredi trenutno dolaze uglavnom iz zemalja članica EU, pretežno Poljske i Rumunjskee, a prema izvješću sindikata IG Bauen-Agrar-Umwelt iz 2021. godine, mnogi su dolazili iz Ukrajine.

Njemačka je potpisala i sporazume o posredovanju s Gruzijom i Moldavijom i očekuje radnike iz ovih zemalja.

U Ministarstvu su optimistični i smatraju da će zakonski određena minimalna plaća od 12 eura po satu od listopada 2022. godine učiniti njemačke farme privlačnima za zapošljavanje.

Sezona šparoga je pred vratima (Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de)

Kako bi se umanjio udar povećanja troškova u agraru, Udruženje poljoprivrednika zahtijeva da se povećanje minimalne plaće odgodi i implementira u fazama. Sindikati nisu previše oduševljeni zahtjevima DBV-a.

"Rasprava o minimalnoj plaći je već povijest. Prema zakonodavcu 12 eura se mora platiti od 1. listopada", rekao je Harald Schaum, zamjenik nacionalnog predsjednika Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt. Dodao je da pravila o kratkoročnom zapošljavanju ne bi trebala biti ukinuta unatoč tome što na to pozivaju poljoprivrednici te apelira na bolju socijalnu zaštitu za sezonske radnike.

Brze radne dozvole za izbjeglice 

Njemačko ministarstvo poljoprivrede vjeruje da su oni dovoljno zaštićeni zakonom i da je zaštita zdravlja i sigurnosti na radu uređena brojnim zakonima, pravilima i uredbama kako bi se osiguralo njihovo zdravlje i sigurnost.

EU je reformom Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) uvela takozvano socijalno uvjetovanje, povezujući poljoprivredne potpore djelomično s minimalnim zahtjevima za uvjete rada i zaštitu. Njemačka je iskoristila prijelazni period koji dozvoljava EU i ne želi uvesti novu regulativu do 2025. godine.

Značajan dio Ukrajinaca došao je za vrijeme blagdana ili stažiranja vezanima za studij, a to bi moglo biti ograničeno zbog trenutne situacije. DBV vidi potencijal među izbjeglim Ukrajincima i traži da se onima koje traže posao brzo dodijele radne dozvole u Njemačkoj.

Zemlje EU su se složile da daju privremenu zaštitu izbjeglicama iz Ukrajine kako bi im omogućili da ostanu u EU bez vize i pristup tržištu rada.


Tagovi

Njemačka Austrija Sezonski radnici Radnici u poljoprivredi Izbjegli Ukrajinci Minimalna plaća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.