Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Poljskoj
  • 21.12.2022. 18:00
  • Poljska

Nekontrolirani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Wojciechowski zaprijetio?

Poljoprivrednici tvrde da ne mogu prodati kukuruz. Cijene domaćeg su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 eura/t, što je i do 85 eura manje nego prije dva mjeseca

Foto: Facebook/Printscreen
  • 927
  • 129
  • 0

Poljski poljoprivrednici prosvjeduju zbog lošeg stanja u agraru i nekotroliranog uvoza žitarica i uljane repice iz Ukrajine. Upozoravaju i da se uvozi meso peradi, ali i brašno koje se prevozi u bačvama i big-bagovima. Problem je posebno izražen u istočnim dijelovima zemlje. Tržište je prezasićeno što je posljedično smanjilo otkupne cijene.

Protesti se održavaju pod zastavama udruženja Agrounia, sindikata poljoprivrednika Solidarnost i drugih skupina. U ponedeljak i utorak su izašli traktorima i blokirali puteve, kompanije i skladišta. Ističu da ratari ne mogu da prodaju kukuruz. Cijene su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 evra/t, što je i do 85 evra manje nego prije dva mjeseca. Tvrde da su veliki otkupljivači napunili svoja skladišta jeftinim ukrajinskim kukuruzom.

Ministar ih prevario? 

Vođa Agrounije Michał Kołodziejczak je prije prosvjeda održao konferenciju za novinare i rekao da ih je Vlada previla. Naveo je da je ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk izjavio tijekom žetve da ne prodaju žitarice jer će otkupne cijene rasti. Međutim, one su pale i za 40 posto. U Grajewu su se organizirali farmeri i s osam traktora blokirali veliku otkupnu kompaniju koja je centar skladištenja ove robe koja se transportira iz Ukrajine. Tamošnji državni zavod za statistiku je u prosincu objavio da je ostalo neobrano 20 posto kukuruza, na oko 240.000 ha. Zbog niskih otkupnih cijena uzgajivači su odustali od berbe. Vlast ne želi pregovarati o nadoknadi troškova proizvodnje, goriva za kombajne i sušenje.

U Nagłowicama je prosvjedovalo 200 farmera koji su s 30 traktora blokirali promet na putu. Postavili su dvoje kolica namijenjenih premijeru Mateušu Morawieckom i ministru Kowalczyku.

Prosvjedovali su i proizvođači voća i povrća kojima kompanija "Kampol-Fruit" u Rykiju nije isplatila isporučene proizvode. Zbog restrukturiranja zaduženog preduzeća nudi im se isplata samo polovice potraživanja.

U akcijama je sudjelovalo i Poljoprivredno društvo Zamość koji su održali prosvjede u Lublinu. Oni su premijeru Morawieckom uputili popis zahtjeva rješavanja krize na domaćem tržištu. Zahtijevaju od Vlade da se odmah obrati Europskoj komisiji za hitno uvođenje stope carine od 50 posto na žitarice, uljanu repicu i kukuruz koji se uvoze iz Ukrajine. Traže da resorno ministarstvo prati i registrira tko je krajnji primatelj ili prerađivač.

Očekuje se buran siječanj

Poljska je trebala biti samo tranzitna zemlja za ukrajinski izvoz, ali u stvarnosti nitko nema kontrolu.

"Žitarice iz Ukrajine preplavile su skladišta otkupnih i stočnih kompanija. Farmeri nemaju gdje prodati pšenicu i kukuruz, ili im se nude cijene drastično ispod isplativosti", rekao je Grzegorz Skurski, poljoprivrednik iz okruga Sandomierz, jedan od inicijatora prosvjeda.

Veliki broj proizvođača se našao u teškoj financijskoj situaciji, jer su se zbog visokih inputa ovog proljeća zadužili kako bi uspjeli obraditi zemlju i posijati nove usjeve. Sada za njihove proizvode nema otkupa.

"Naše farme su na rubu bankrota! Pljačkaju nas! Jeftino ukrajinsko žito preplavljuje našu zemlju, oduzimajući nam mogućnost prodaje", izjavio je Mariusz Wawrzyło, poljoprivrednik iz Sieńska i vijećnik općine Słupia, suorganizator prosvjeda.

Agrounia je najavila prosvjed diljem zemlje 11. siječnja. Ne miruju ni poljoprivrednici udruženi u NSZZ RI Solidarnost. Ova organizacija je najavila mjere za obranu poljskih farmera i pozivaju na prosvjede koji će se održati 17. siječnja. 

Wojciechowski zaprijetio? 

O svemu se sinoć na Twitteru oglasio i Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu. 

Napisao je da je uvoz žitarica iz Ukrajine značajno porastao u njoj susjednim zemljama, Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj te da bi to mogao biti problem za poljoprivrednike. "Ako zemlje budu pogođene viškovima, EK će primijeniti zaštitnu klauzulu temeljenu na Uredbi EU 870/2022", upozorio je time misleći na privremene mjere liberalizacije trgovine kojima su od kraja svibnja dopunjene trgovinske povlastice koje se primjenjuju na ukrajinske proizvode. 


Tagovi

Poljska Žito iz Ukrajine Agrounija Solidarnost Janusz Wojciechowski Prosvjedi Nekontrolirani uvoz Ukrajina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]