Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće sjeme
  • 05.05.2016. 15:30

Nema straha od zabrane domaćeg sjemena!

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama podigla se prašina u vezi obavijesti da će Europska komisija Hrvatskoj zabraniti korištenje autohtonih i starih sorti sjemenja!

Foto: Hans/pixabay.com
  • 2.644
  • 125
  • 0

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama podigla se prašina u vezi obavijesti da će Europska komisija Hrvatskoj zabraniti korištenje autohtonih i starih sorti sjemenja te da će se smjeti koristiti samo standardizirano i unificirano sjeme.

Nakon što su se domaći poljoprivrednici uplašili da do toga ne bi stvarno i došlo, zastupnica Dubravka Šuica, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, osvrnula se na upite te je demantirala glasine:

Prijedlog o zabrani sjemena je bio razmatran

"Građani ne trebaju biti zabrinuti jer se radi o poveznicama na članak Novog Lista od 02. svibnja 2013., a identičan se sadržaj može pročitati i u današnjem Glasu Istre. Istina je da je prijedlog bio razmatran u Europskom parlamentu, međutim, senzacionalistički članci previdjeli su dio prijedloga od 06. svibnja 2013. koji izričito navodi da upotreba sjemena u privatnim vrtovima nije obuhvaćena zakonodavstvom EU-a i privatni vrtlari mogu i dalje kupiti bilo koji biljni materijal i prodavati svoje sjeme u malim količinama".

Privatni vrtlari mogu i dalje kupiti bilo koji biljni materijal i prodavati svoje sjeme u malim količinama.

Komisija je povukla prijedlog!

Famozni prijedlog Europske komisije, također poznat kao "seed regulation", konačno je odbijen Europskom parlamentu (650 glasova protiv), zbog zabrinutosti da će Komisiji dati previše snage, zbog velikog broja takozvanih "delegiranih akata", a da zemljama članicama neće omogućiti krojenje novih pravila prema njihovim potrebama.

Obzirom da je nakon toga Europska komisije odbila povući svoj prijedlog teksta i predložiti novi, poboljšani tekst, Parlament je zatvorio proceduru prvog čitanja i poslao svoj stav u Vijeće EU. Ipak, 07. ožujka 2015. godine Komisija je povukla svoj prijedlog.

Dakle, nema straha. Vrtlari mogu i dalje razmjenjivati sjeme s drugim privatnim vrtlarima, i to ne podliježe pravilima u prijedlogu propisa, navodi se u priopćenju Europske komisije istog datuma.

Foto: Hans/pixabay.com


Tagovi

Domaće sjeme Dubravka Šuica Zabrana korištenja Europska komisija Seed regulation Vrtlari


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]