Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 19.06.2018. 12:00

Nema ukidanja akciza - poljoprivrednicima stižu pozivi iz policije

Pojeftinjenje goriva je moguće tek od jeseni, a prihvaćena je robna razmena kao prelazno rešenje. Pozivi da se jave u saobraćajnu policiju, stigli su poljoprivrednicima iz okoline Ljiga.

Foto: Facebook / Vladimir Milojević
  • 6.391
  • 318
  • 0

Pozivi da se jave u saobraćajnu policiju, stigli su poljoprivrednicima iz okoline Ljiga, koji su učestvovali u protestu zbog skupog goriva. Kako saznaje VOICE, oni su pozvani da kao svedoci identifikuju traktore koji su 8. juna bili na ovom delu Ibarske magistrale i delimično blokirali saobraćaj, odnosno bili nepropisno parkirani. 

"Protest smo najavili ali smo, nakon prvobitnog odobrenja, dobili obaveštenje da to nismo uradili blagovremeno i da ga ne možemo organizovati. Kasnije nam je rečeno u policiji da ne smemo prvi da zaustavimo saobraćaj i magistralu ali da, ako to bilo ko i gde u Srbiji učini, možemo i mi. Tako smo i uradili", rekao je poljoprivrednik Dragan Ivković.

Ivković: Samo se borimo da opstanemo

Dodao je i da prvog dana protesta na magistrali nije bilo nikoga iz policije. Međutim, kaže da su pozivi stigli na osnovu snimaka objavljenih na društvenim mrežama, gde su uočene tablice. Poljoprivrednici imaju rok od osam dana da se jave.

"Sve je prošlo bez incidenata, propuštali smo vozila sa malom decom, bolesnicima, hitne slučajeve. Nikoga nismo zaustavljali i niko se nije ni pobunio. Međutim, u ponedeljak, 11. juna, kada smo ponovo došli na magistralu, bilo je više policije nego nas. Rekli su nam da nam sledi kazna od 40.000 dinara, oduzimanje dozvole i kazneni poeni, pa smo doneli odluku da traktori ostanu pored puta, a mi smo izašli pešice i stali na magistralu. Tad im nije uspelo da nas kazne pa nam sad šalju prijave. Samo se borimo da opstanemo i ostanemo, ništa drugo. Ako smo zato krivi, neka nam sude", istrajan je ovaj ratar i stočar.

VOICE saznaje i da poljoprivrednicima u Vojvodini, koji su protestovali 11. juna, policija nije slala prijave i pozive.

Pet kilograma pšenice za litar dizela

Nakon sastanka predstavnika Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) i Ministarstva poljoprivrede poznato je da neće biti ukidanja akciza na dizel gorivo. Naime, u julu slede dogovori sa MMF-om, pa je pojeftinjenje moguće tek od jeseni, ali nije precizirano koliko bi to bilo koliko bi goriva bilo regresirano. Prhvaćen je predlog da se kao prelazno rešenje obavi robna razmena preko Direkcije za robne rezerve u paritetu pet kilograma pšenice za litar dizela.


Tagovi

Dizel gorivo Ljig Traktor Protest Dragan Ivković Policija Poziv Prijava Robna razmena Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije Direkcija za robne rezerve


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.