Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 27.07.2013.

Nema više markica za brašno

Usklađivanje zakona u području poljoprivrede počelo je nestankom markica za brašno, a planira se pomoći i vinarima.

Foto: RGBStock.com
  • 842
  • 90
  • 0

Ulaskom Hrvatske u EU Vlada je počela s usklađivanjem zakona iz područja poljoprivrede. Primjerice, Zakon o zajedničkoj ogranizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda te posebnim mjerama i pravima vezanima uz to tržište najvažniji je jer se njime stvara okvir za provedbu osam ključnih uredbi EU u tom području, a dotiče se i pravila tržišnih intervencija, definira sustav trgovine s trećim zemljama, uključujući uvozne i izvozne dozvole i kvote.

Definiraju se i posebne mjere za osjetljive sektore poput šećera, hmelja, mlijeka i mliječnih proizvoda, navodi ministar Jakovina. Tim se zakonom također uređuje tržište i uvode europska pravila i u sektoru vina i jakih alkoholnih pića, kojima se uspostavljaju proizvodna i prezentacijska pravila. Proizvođačima poljoprivrednih proizvoda omogućuje se razvoj tržišta unutar i izvan EU te vođenje kampanja uz novac iz EU fondova.

Uvodi se i financijski okvir zajedničke poljoprivredne politike te stvaraju pretpostavke za ostvarenje izravne koristi kroz povlačenje potpora na godišnjoj razini od 30 milijuna eura.

Tako je sve počelo s markicama za brašno. Naime, obveza obilježavanja brašna evidencijskim markicama koja je u Hrvatskoj uvedena prije desetak godina Zakonom o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište s ciljem sprečavanja rasta takozvane sive ekonomije u proizvodnji i prometu brašna, prestala je vrijediti od 20. srpnja 2013., a odnosi se i na uvoznike i na domaće proizvođače, mlinare i trgovce. Ministar Jakovina ističe kako se time u jednak položaj stavljaju domaći i strani proizvođači brašna.

No, i dalje postoji obveza vođenja Knjige evidencije utroška brašna (KEUB) u pekarnicama, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede. Donošenjem izmjene ovog zakona nastoji se zadržati svi dosadašnji pozitivni učinci kroz praćenje sljedivosti brašna, praćenje rada pekarnica i evidentiranje utroška brašna, uz značajno smanjenje fiskalnog opterećenja koje su obveznici obilježavanja brašna imali s evidencijskim markicama.

Usklađivanje slijedi i Zakonu o veterinarstvu, kao i Zakonu o inspekcijama u poljoprivredi.

Nacionalnim programom Vlada će pomoći i sektor vina do 2018., i to novcem iz EU i državnog proračuna. 11,88 milijuna eura predviđeno je za razdoblje 2014. - 2016. te 10,83 milijuna eura za 2017. i 2018 godinu, a za sredstva će moći javljati od 1. siječnja 2014.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Markice za brašno Vino EU tržište Potpore Usklađivanje zakona


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs