Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 07.04.2020. 15:00

Nemačka i Škotska pronašle rešenje za nedostatak radne snage?

Nemačko ministarstvo poljoprivrede postiglo je dogovor s Ministarstvom unutrašnjih poslova koje je omogućilo ulazak 40.000 radnika u aprilu i 40.000 radnika u maju. U Škotskoj će umesto 'sezonaca' iz Bugarske i Rumunije voće brati studenti i oni koji su dobili privremeni otkaz.

Foto: JumpStory
  • 510
  • 24
  • 0

Svake godine hiljade radnika iz istočne Evrope dolazi u Nemačku radi sezonskog posla na farmama, a zbog novih mera koje su usvojene u celoj Evropi, to možda neće biti moguće, barem ne u dosadašnjem obimu. 

Kako bi zaštitila svoje stanovništvo od daljeg širenja korona virusa, nemačka vlada uvela je granične kontrole i time onemogućila protok radne snage, a poljoprivrednici i prerađivači voća, povrća i žitarica upozoravaju da su takve mere ogromna pretnja za agrar. Posebno su zabrinuti zbog nedostatka radnika za branje špargle koja treba da počne već ove nedelje. 

Kako piše Reuters, Vlada je ipak smanjila ograničenja kada je reč o radnicima u poljoprivredi, a koji dolaze iz drugih zemalja, najviše Poljske, Rumunije i Bugarske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo ulazak 80.000 radnika

Nemačko ministarstvo poljoprivrede postiglo je dogovor s Ministarstvom unutrašnjih poslova koje je omogućilo ulazak 40.000 radnika u aprilu i 40.000 radnika u maju. 

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

“Kako bi se što više zaštitili od korona virusa, radnici će putovati avionima, a ne autobusima, a na granici će biti podvrgnuti lekarskom pregledu. Što se tiče samog posla, moraće da rade na udaljenosti od dva metra, pa će svaki imati svoju sobu u koju će biti smešten”, poručili su iz Ministarstva. 

Pored toga, Vlada je obećala da će pokušati da privuče dodatnih 10.000 ljudi u Nemačku, uključujući nezaposlene, studente i ljude koji su privremeno otpušteni s poslova. 

Studenti i otpušteni ugostitelji spašavaju voćarstvo u Škotskoj

Škotski voćari rešili su krizu nedostatka radnika, a koja je mogla rezultirati propadanjem ovogodišnjih prinosa jagoda, borovnice i malina. Umesto 'sezonaca' iz Bugarske i Rumunije, berbu će u kompanijama "Tayside" i "Fife" ove godine obavljati studenti i radnici iz restorana i kafića, a koji su dobili privremeni otkaz

“Ovo mi daje veliku nadu da moj rad i prinosi neće propasti. Dosta se studenata, čija su se predavanja završila, javilo za pomoć. Berba prvih plodova treba da počne za oko dve nedelje, a bobičastog voća u tunelima već je započeta”, rekao je Džejms Porter, jedan od zabrinutih voćara, navodi guardian

Napomenuo je i kako će biti potrebno određeno vreme da se radnici obuče za ovaj posao, kako na polju tako i na mašinama. “Radnici migranti ovaj posao rade već skoro 15 godina. Naučili su i sada to obavljaju jako brzo i s velikom lakoćom, a nadam se da će se naši studenti tome brzo prilagoditi."

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

U slučaju da se situacija s korona virusom smiri i život vrati u normalu, svi zaposleni imaju pravo da se vrate na svoja prvobitna radna mesta kao i studenti na predavanja.

Osim u proizvodnji voća, u Škotskoj probleme imaju i proizvođači špargle, karfiola i brokolija. 


Tagovi

Nemačka Granična kontrola Sezonski radnici Poljoprivreda Berba Ministarstvo Vlada Škotska Radnici migranti


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.