Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.04.2022. 18:00

Nematoda korijenovih kvržica označena statusom karantenskog štetnika u EU

Štetnik se javlja na mnogim biljnim vrstama, a najviše su pogođeni krumpir, rajčica, paprika, krastavci, cikla, patlidžan i grah

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 151
  • 23
  • 0

Nematoda korijenovih kvržica Meloidogyne enterolobii dobila je status karantenskog štetnika (Q) u EU od 11. travnja 2022. godine. U Europu stiže na sadnicama fikusa i filadendrona iz Kine i Kostarike, ali i drugih biljnih vrsta.

Ovaj štetnik može uzrokovati velike štete na različitim usjevima, drvenastim i zeljastim, a najviše su pogođeni oni u zatvorenom prostoru kao što su rajčica, krumpir, paprika, patlidžan i krastavci. Na otvorenom su pogođene cikla i grah. U cvjećarstvu stradaju palma (Arecaceae), drvo sreće (Brachychiton sp.), klorofit (Chlorophytum), fikus (Ficus), ligustrum (Ligustrum), palma livistona (Livistona), filodendron (Philodendron), ruža (Rosa), singonij (Syngonium) i zelkova.

Kako prepoznati nematodu?

Redovno se susreće u prometu tropskih biljaka lončanica. Njeno prisustvo utvrđeno je na mnogima koje su porijeklom iz Kine, Kostarike, Gane, Hondurasa, Šri Lanke, Tajlanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Do infekcije u europskim rasadnicima dolazi zbog uvoza zaraženih sadnica. Brzo se širi putem supstrata i vode za zalijevanje.

Vrsta formira kvržice koje su na početku male, a poslije zahvaćaju cijeli korijen. Veličina i njihova brojnost ovise o vrsti i sorti. Možemo ih pronaći na korijenju tijekom cijele godine. Formiraju nekoliko generacija godišnje i brzo se razmnožavaju. Na temperaturi od 20 do 25ºC njihov životni ciklus traje oko šest tjedana.

Zaražene biljke zaostaju u rastu i razvoju, zakržljale su. Listovi postaju opušteni, žuti. Smanjuje se rodnost i kvaliteta plodova. U slučajevima jake zaraze dolazi do uginuća biljaka.

Poduzimati karantenske mjere

Za sada je jedina mjera zabrana uvoza zaraženih biljaka. Ako se u pošiljci pronađu one na čijem se korijenu uoče kvržice uzrokovane ovom nematodom cijela pošiljka se vraća. One mogu biti prisutne na drugim biljkama, a da u početnim fazama razvoja još nije došlo do formiranja kvržica na korijenju.

Nematode korijena su opasni štetnici - kako ih spriječiti i suzbiti?

Dodatni zahtjevi za uvoz biljaka za sadnju također bi trebali značajno smanjiti rizik od unošenja ove nematode. Oni će stupiti na snagu 11. siječnja  2023., jer trećim zemljama treba vremena da ispune uvjete.

Kod uvoza pošiljki za koje se sumnja da mogu biti zaražene, potrebno je deset tjedana biljke držati fizički odvojene od drugih uzgajanih.


Tagovi

Nematode Korjenske kvržice Simptom Šteta na usjevu Bolesna biljka Biljna karantena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]