Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzimanje uzorka
  • 05.06.2023. 16:30
  • Zaječarski okrug, Vlaško polje

Nepoznati ljudi džipom ušli u privatni posed: Bez odobrenja uzeli uzorke zemljišta?

Muškarac i žena su bez dozvole ušli na privatni posed Milomira Petrovića iz Vlaškog polja kod Knjaževca i uzimali uzorke zemljišta. Da li je to samo nagoveštaj za neka nova zagađenja, neke nove rudnike? Koje i čije?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 453
  • 138
  • 0

Na porodičnom imanju Milomira Petrovića iz Vlaškog polja kod Knjaževca, koje se naziva Farma Koliba, pre nekoliko dana pojavili su se ljudi, koji su, kako on tvrdi "uzimali zemlju radi uzorkovanja, bez njegove dozvole", prenosi Danas. Prema njegovim rečima, sasvim slučajno, kada se njegov otac vraćao sa njive, zatekao je na livadi beli džip i ljude kako nešto kopaju.

"On je pomislio da vade neke biljke i odmah me je pozvao. Ubrzo sam stigao i zatekao muškarca i ženu, kako kopaju. Upitao sam šta to rade na mom privatnom posedu i ko su oni. Kazali su da su pogrešili put i da ih je tu uputila neka žena", objašnjava Milomir Petrović i dodao kako je njegov posed ograđen, i kako postoji ograda kao i kapija.

Na njegovo insistiranje ko su i šta tu rade, prvo su rekli da su zalutali, a zatim da za istraživanje uzimaju uzorke zemlje i da su obavestili Mesnu zajednicu o tome.

"Ali kada sam pozvao predsednika Mesne zajednice, on je kazao da ne zna ništa o tome. Onda su oni okrenuli priču, i kazali da su obavestili lokalnu samoupravu. Međutim, i iz lokalne samouprave su kazali, da takođe, nisu upoznati i onda sam ja bio primoran da pozovem policiju", rekao je on.

Dozvola za ulaženje u privatni posed?

Petrović kaže da je policija ubrzo stigla, uzela njihova imena i prezimena, i da je žena koja je bila u automobilu, na telefonu pokazala "nekakvo" rešenje Ministarstva rudarstva i energetike.

"Oni su kazali da u tom rešenju imaju dozvole za istraživanje nekakvih minerala, ali ja pitam, kako neko može da da dozvolu, da neko bez mog znanja uđe na privatan posed", pita se Petrović.

"Šta je vas briga šta će biti za 100 godina"

Prema njegovim rečima, nakon nekoliko minuta, oni su seli u džip i otišli, ali kako on tvrdi, dan kasnije, u selu se pojavila nova ekipa sa džipom, koja je takođe radila istraživanje zemljišta.

"Nas brine činjenica, da neko može da dođe na privatan posed i radi šta hoće. Ovo imanje su moji dedovi grupisali, prolivali krv i znoj da sve ovo naprave, da ostave unucima. Pa valjda i ja deci treba da nešto ostavim, a ne da Kinezi dođu da ovde kopaju. Mislim da ova firma radi za njih, pošto su ova brda bogata rudama, čak je ovde blizu nekada i rudnik bio", ističe on.

Ono što ga je najviše pogodilo su reči žene koja je bila u Milopoljdžipu, i koja mu je kazala, "ma šta je vas briga šta će biti za 100 godina ovde".

Deža vi

Podsetimo, da su zbog zagađenja i širenja rudnika jedne kineske kompanije meštani sela Krivelj, nadomak Bora, morali da se isele, da napuste svoje kuće i njive. Boreći se za svoju egzistenciju meštani ovog, ali i sela Oštrelj, Slatina, Bučje tražili su odgovore lokalne samouprave, kineske kompanije i države, a takođe su organizovani i brojni zborovi, protesti i blokade.

"Ovde su generacije i generacije stvarale svoje porodice, svoja ognjišta. Živelo se od stočarstva i poljoprivrede. Tu je naša tradicija, kultura, naši preci. Treba preseliti crkvu, školu, groblje. Nije lako ostaviti za sobom ognjište. Njivu koja te hranila. Otići u nepoznato", rekao je tada zamenik predsednika Saveta mesne zajednice u Krivelju Dragoslav Nikolić.


Tagovi

Milomir Petrović Farma Koliba Upali na posed Vlaško polje Beli džip Uzimanje uzoraka Uzorci zemljišta Ulaženje u posed Kineski rudnici Zagađenje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]