Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 30.03.2021. 07:30

Neredi u Francuskoj: Poljoprivrednici na ulicama zbog poreza na gnojiva

Kako bi iskazali nezadovoljstvo novim prijedlogom zakona, francuski su farmeri po ulicama rasipali stajski gnoj i traktorima se zabijali u rasvjetne stupove.

Foto: Twitter/PrintScreen
  • 2.165
  • 885
  • 0

U Francuskoj je prijedlog zakona o oporezivanju dušičnih gnojiva kod poljoprivrednika izazvao bijes, a kako piše agriland, krajem proteklog tjedna je njih oko 2.000 u znak prosvjeda izašlo na ulice Clermont Ferranda.

Po gradu su rasipali stajski gnoj, traktorima se zabijali u rasvjetne stupove i svađali s policajcima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog zakona koji podržava klimatsku otpornost i predlaže ono što farmeri opisuju kao kaznenu i nepravednu dušičnu naknadu - odnosno porez na upotrebu dušičnih gnojiva. 

Prosvjedom je koordinirao najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA. Sudjelovali su i članovi organizacije Jeunes Agriculteurs (JA, Mladi poljoprivrednici) i druge organizacije koje se bave agrarom, sa željom usprotiviti se prijedlogu zakona, upozoravajući da je stigmatizirao upotrebu umjetnih gnojiva bez pružanja alternativa.

Sindikat smatra da će nove mjere drastično smanjiti prihode gospodarstvima bez pružanja konkretnog odgovora na klimatska pitanja.

Zakon remeti napore struke

"Argumenti koje smo iznijeli kako bi zatražili ukidanje novog zakona nisu naišli na odobrenje parlamentaraca", kazao je glasnogovornik FNSEA-e dodajući kako njihov prijedlog zapravo utire put smanjenju prekomjerne upotrebe mineralnih gnojiva u toj zemlji.

"Posao kojega su obavila javna i privatna istraživačka tijela značajno je poboljšao upravljanje fertilizacijom u posljednjih nekoliko desetaka godina", dodao je rekavši da tu misli na analize tla, alate za donošenje odluka i pružanje informacija o odabiru gnojiva i slično.

Također tvrdi da je poboljšana tehnologija rasipanja gnojnice s niskim emisijama, što posljedično dovodi do manjeg udjela mineralnih gnojiva, kao i viškova dušika. "Ti su napori uloženi u svim agrarnim sektorima. Primjerice, između 1995. i 2010. godine na farmama muznih krava emisija dušika smanjena je za 35 posto, a upotreba umjetnih gnojiva za 50 posto", dodao je glasnogovornik rekavši kako novi prijedlog zakona koji uključuju provedbu poreza remeti sve napore poljoprivredne struke.

Smatra da dodatno pravi razlike između francuskih i farmera iz ostalih zemalja. "Primjerice, 2020. godine američki su poljoprivrednici ureu plaćali 65 centi po kilogramu dušika u odnosu na 92 centa koliko je morao izdvojiti naš čovjek", usporedio je.

Pojasnio je i da postoje velike razlike i na europskoj razini budući da je od 2014. do 2020. oko 20 država članica uvelo sheme potpora za poticaj agrarnih ulaganja usmjerenih na smanjenje emsija - kao rezultat toga, neki su poljoprivrednici imali koristi od subvencija pokrivajući do 90 posto ulaganja.

Traže veće naknade za agroekologiju

Istovremeno, dok poljoprivrednici negoduju, francuske i europske vlasti predstavljaju agroekologiju kao jedan od ključeva uspješne zelene tranzicije. No, FNSEA upozorava da prijelazni troškovi predstavljaju veliku prepreku za usvajanje takvog modela, piše euractiv.

Poljoprivreda je prije svega produktivna gospodarska djelatnost od koje se mora zarađivati, a ovaj sindikat inzistira na tome da se farmeri plaćaju u skladu s ispunjavanjem obveza u borbi protiv klimatskih promjena.

"Propisi, a još manje sankcije nije nešto što će potaknuti ljude na tranziciju“, navodi se u izvješću ove organizacije, gdje upozoravaju da zajednička poljoprivredna politika (ZPP) s trenutnim proračunom neće biti pokretač održivog načina proizvodnje.

Pogledajte snimku prosvjeda: 


Tagovi

Francuska Prosvjedi Porez na gnojivo Agroekologija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]