Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalihe prazne
  • 18.03.2022. 09:00

Nestašica gnojiva - ograničene količine NPK, azotnih skoro da i nema

Hoće li Bosna i Hercegovina dobiti gnojivo do proljetne sjetve ostaje neizvjesno. Pojedini prodajni centri ne planiraju u skorije vrijeme ni tražiti azotna đubriva jer su preskupa, male su zalihe i NPK

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 765
  • 89
  • 0

Nestašica gnojiva na globalnom nivou odrazila se i na tržište Bosne i Hercegovine, gdje se već dvije sedmice evidentira nedostatak. Zalihe u većini prodajnih centara su vrlo male ili ih nema nikako, a nema ni garancija distributera kada bi se stanje moglo popraviti, potvrdili su sagovornici Agrokluba. Istovremeno, ne miruju ni cijene, i dalje su u konstantnom rastu.

Iz kompanije Golić trade, koja je jedan od lidera na bh. tržištu kada je riječ o uvozu i distribuciji mineralnih i organskih đubriva, kažu da je situacija malo povoljnija s nabavkom NPK đubriva, u odnosu na azotna.

"Trenutno u našim prodajnim centrima imamo ograničene količine NPK, a što se tiče azotnih đubriva, Uree i KAN, tu su nam zaista ostale male količine. Ne mogu reći da je na lageru nula, ali je to već sve dogovoreno za prodaju, tako da koliko god ima, traži se više. Teško ih je i nabaviti, cijene su visoke", rekao je Nenad Babić iz Golić trade.

Ograničene količine

Dodaje kako je još uvijek velika potražnja poljoprivrednika za azotnim đubrivima, budući da je u toku prihrana ozimih kultura. Narudžbe su poslate, ali kaže, kako ne očekuju da će isporuka stići. U narednom periodu, s početkom proljetne sjetve, očekuje se veći interes kupaca za kompleksnije đubrivo.

"Mi očekujemo neke količine NPK da će doći. Za veleprodaju trenutno nemamo. Naše apoteke su snabdjevene i okvirno imamo oko 2.000 tona", kaže Babić, dodavši da su količine za prodaju, ograničene na paletu ili dvije.

Upitna nabavka gnojiva za proljetnu sjetvu (Foto: Željka R.K.)

Problem je kod svih isti, kažu nam banjalučke kompanije Agrariakop d.o.o., koja se bavi se uvozom i prodajom repromaterijala za poljoprivredu. Za redovne kupce u veleprodaji, za sada, kako navode, uspijevaju osigurati tražene količine.

Sjemenski kukuruz i gnojivo nemoguće nabaviti - zalihe prazne

"Količine su kako kad, sporadično nestaje pa se trudimo da nabavimo. Koliko nam dobavljači dostave, toliko i mi dalje nastojimo da prosljeđujemo što se tiče svega ove godine i tih roba i sjemenskog materijala", kazala nam je Zorana Miladinović iz Agrariakopa.

Čeka se odluka

Hoće li Bosna i Hercegovina dobiti gnojivo do proljetne sjetve ostaje neizvjesno. Naime, iz Turske je nedavno stigla vijest da će ta zemlja plasirati 50.000 tona đubriva na bh. tržište, međutim konkretnih pomaka na realizaciji ovog plana nema. Očekuje se i odluka Vijeća ministara BiH o bescarinskom uvozu 100.000 tona mineralnog đubriva iz trećih zemalja koja će važiti do kraja ove godine.

U međuvremenu, cijene đubriva dostižu nove rekorde na globalnom tržištu. Cijene đubriva su porasle za 200 do 300 eura za sedmicu dana.

Urea 1.050 eura po toni: Kupovina đubriva neisplativa za većinu poljoprivrednika?

Kalcijum amonijum nitrat (KAS), najvažnije azotno đubrivo za njemačke poljoprivrednike, ove sedmice je poskupilo za 210 eura na nevjerovatnih 810 eura po toni, dok su cijene uree ove sedmice porasle za skoro 300 eura na 1.050 eura po toni. Francuska je prijavila povećanje s 300 na 925 eura po toni za 27%-tni amonijum nitrat.


Tagovi

Đubrivo Gnojivo Azotna đubriva Mineralno gnojivo Nenad Babić Golić trade Zorana Miladinović Agrariakop


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.