Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 19.08.2022. 14:00

Nestašica plavog dizela, stočne hrane, rast cijena, suša - kako preživjeti zimu?

Sadašnje prodajne cijene kod većine poljoprivrednika ne mogu pokriti niti 70 posto proizvodnje, upozorava HPK u obraćanju ministrici poljoprivrede Mariji Vučković

Foto: Martina Popić
  • 4.835
  • 418
  • 1

"Kako se približava jesen tako poljoprivrednici imaju sve veće strahove kako će preživjeti zimu, a jedan od najvećih je kako će podmiriti ogroman rast cijena troškova energije, ali i nadomjestiti nedostatak hrane za stoku ili nestašicu plavog dizela", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Kako je rekao, posljedice suše ovise o proizvodnim područjima Hrvatske, no činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa kukuruza od 30 do 50 posto, krumpira za oko 50 posto. Došlo je i do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod ljekovitog bilja.

Traže realnu kalkulaciju

Poljoprivrednici su na sastanku izrazili ozbiljan strah i za predstojeću jesensku sjetvu jer već sada nedostaje plavog dizela te je opet zatraženo korištenje neobojenog goriva, te ukidanje kvota za plavi dizel.

Zatraženo je i da se ponovo napravi realna kalkulacija proizvodnje kako za stočarstvo i mljekarstvo, tako i ratarstvo kako bi Vlada RH imala točne izračune svih realnih troškova proizvodnje i svih negativnih utjecaja na sve poljoprivredne proizvodnje.

"Izrazili smo ozbiljan strah te naglasili kako je od iznimne važnosti pronaći sve raspoložive načine i mjere da se zadrži postojeća proizvodnja, pomogne svim proizvođačima da ne odustanu od proizvodnje jer je već sada jasno kako sadašnje prodajne cijene kod većine ne mogu pokriti niti 70 posto proizvodnje" , ističu u HPK.

Navode i to da su zatražili da se ubrzaju svi natječaji posebice natječaj kroz mjeru 4.1.3. (obnovljivi izvori energije), ali i proces dodjele novca.

Nedostaje hrane za stoku

Predstavnici stočarskih sektora na sastanku su iznijeli podatak kako je cijena goveda pala za 15 posto i da kod dijela proizvođača dolazi do trenda rješavanja stoke jer vide da već sada nemaju s čim prehraniti stoku, a veliki broj stočara je već sada započeo koristiti zalihe stočne hrane spremljene za zimu.

U HPK smatraju kako je potrebno očuvati sva gospodarstva koja rade dobro, a tijekom sastanka je postavljeno i pitanje zašto se na natječaj 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" - ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu ne mogu prijaviti oni čija je vrijednost ispod 8.000 SO.

Moratorij na izvoz

Nadalje, posebno su zatražili da se urod iz domaće žetve što više zadržati u RH. Predložen je moratorij na izvoz pšenice radi nacionalne ugroze, a u robnim zalihama treba povećati i zalihe kukuruza, po mogućnosti treba ih podići na minimalno 300.000 tona a te bi se količine trebale platiti po tržnim cijenama.

Ministrica Vučković na sastanku je naglasila kako je u pripremi program potpora za proizvođače vrijedan 200 milijuna kuna. Istaknula je kako prehrambena sigurnost u Hrvatskoj nije ugrožena, te da će mjere Vlade, kojima se nastoji osnažiti hrvatsku primarnu poljoprivredu i preradu, sigurno u konačnici utjecati pozitivno na stabilnost i na krajnje potrošače.

Vučković: Zbog suše u pripremi mjere pomoći poljoprivrednicima

Kazala je kako postoje različite procjene oko uroda zbog negativnih utjecaja suše. Za kukuruz je procjena bila na razini 2,3 milijuna tona, a domaće su potrebe između 1,4 i 1,5 milijuna tona. Kako je najčešće spominjani pad prinosa ovih dana 30 posto, to dakle upravo svodi kukuruz otprilike na tih oko 1,5 milijuna tona. Ministrica je dodala kako treba razmišljati i o novim aktivnostima jer će dio kukuruza otići u izvoz, kao i svake godine.


Tagovi

Sastanak HPK Marija Vučković Suša Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.