Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snježna oluja
  • 12.01.2021. 18:00
  • Španjolska

Nezapamćena oluja Filomena oštetila maslinike - slijedi katastrofa?

Problem je ozbiljan kada se nakon snježnih padalina temperature spuštaju i masline, još uvijek neobrane, smrzavaju na stablu.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 1.090
  • 159
  • 0

Nezapamćena snježna oluja, koja je prije nekoliko dana pogodila Španjolsku, vodeću zemlju u proizvodnji maslinovog ulja, nanijela je štete tamošnjim proizvođačima. Međutim, njeni razmjeri još uvijek nisu poznati.

Veliki dijelovi središnje i sjeverne države prekriveni su i s do 50 cm snijega koji je napadao tijekom vikenda, a ta je zemlja doživjela najveću mećavu u posljednjih pola stoljeća. U oluji Filomena poginule su četiri osobe, a izazvala je i prometni kaos u cijeloj zemlji. Pogodila je Pirinejski polutok i snizila temperature na - 8°C, a najviše su stradali Madrid, Castilla - La Mancha i Katalonija.

Pogođene regije koje proizvode najviše ulja

Castilla - La Mancha je druga po veličini regija za proizvodnju maslinovog ulja u Španjolskoj, odmah nakon Andaluzije. Tako su zajedno s Katalonijom te dvije zajednice proizvele oko 197.000 tona tog ulja u berbi 2020./2021, što je oko 12% ukupne proizvodnje u cijeloj zemlji. 

"Stabla maslina nisu prilagođena ekstremno niskim temperaturama ili onima koje su ispod nule dulje vrijeme", upozorio je David Marcos, iz rasadnika maslina Viveros Sophie za oliveoiltimes rekavši da nastala šteta može ovisiti o starosti stabla, dobu godine, razini hladnoće, ali i vremenskom razdoblju.

Najveća prijetnja je težina snijega koja može oštetiti krošnju i stabla, ali i smrzavanje. Velike količine mogu izazvati lomove grana što kasnije drveće čini osjetljivijim na pojavu bolesti, primjerice raka maslina kojeg uzrokuje gljivica Pseudomonas savastanoi, ali i štetnika poput mušica maslinine kore (Resseliella oleisuga).

Najveći problem je smrzavanje

"Snijeg se sam po sebi ne smrzava, čak ublažuje hladnoću i propušta svjetlost, a biljke bi isprva mogle živjeti pod snijegom“, tvrdi Marcos te dodaje: "Problem je ozbiljan kada se nakon snježnih padalina temperature spuštaju i smrzavaju ga na stablu. U tom je slučaju katastrofa zajamčena".

Prema španjolskoj državnoj meteorološkoj agenciji (Aemet), ovog tjedna se očekuju temperature oko 0°C, no, izdano je i nekoliko upozorenja za središnju i sjevernu Španjolsku gdje su moguće temperature i do -14°C. Takva hladnoća bi mogla oštetiti i korijen, što će najviše utjecati na mlade masline, a štete će se uočiti tek u proljeće. Prema talijanskom agronomu Angelu Bou, oštećenja korijena prilično su rijetka i zahtijevaju izuzetno niske temperature tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Međutim, na temelju prognoze, ovaj je scenarij moguć.

Veća razina peroksida u ulju

Markos je upozorio da će glavnina štete biti nanesena drveću na kojem su plodovi još uvijek neobrani, iako su mnogi proizvođači već završili s berbama. "Njihova prisutnost na drvetu ga čini osjetljivijim na hladnoću i povećava rizik od loma grana“, ističe on.

"Dodatni je problem što će masline koje se kasnije beru biti oštećene zbog hladnoće, a ekstrahirana ulja imat će visoku razinu peroksida", upozorio je dodavši da takva ulja nisu jestiva.

Razmjeri štete još uvijek nisu poznati, a uvelike ovise o temperaturama u sljedećih nekoliko dana. Stoga maslinarima ne preostaje ništa drugo nego čekati što će donijeti vremenski uvjeti u nadolazećem periodu.

Inače, Španjolska je najveći proizvođač maslinovog ulja od 2015. do 2018., a u prosjeku je činila 63% cjelokupne proizvodnje u EU. U posljednje tri godine prosječna proizvodnja u Španjolskoj dosegla je 1,3 milijuna tona godišnje.


Tagovi

Španjolska Mećava Štete Maslinici Snijeg Smrzavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]