Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.09.2022. 15:00

Nezaustavljiva je epidemija ptičje gripe? Ostavku podnio nizozemski ministar

Virus se udomaćio, javlja se na morskim pticama, ali i na sisavcima. To je, kažu, samo korak do infekcije ljudi

Foto: Depositphoto/lucidwaters
  • 465
  • 23
  • 0

Epidemija ptičje gripe se nezaustavljivo širi Europom. Nizozemski poljoprivrednici strahuju od zabrane držanja peradi na farmama u osjetljivim močvarnim područjima.

Više od 3,7 milijuna kokošiju, patki i purana je ubijeno kako bi se spriječilo širenje zaraze, piše Guardian. Pogođen je veliki broj peradara, a ministar zaštite okoliša, Henk Staghouwer, priznao je da je ptičja gripa neizbježna u zemlji u kojoj 19 posto površine čini voda. Staghouwer je dao ostavku i izjavio da nije prava osoba za taj posao.

Epidemija tijekom cijele godine

Prijedlog u vladinom izvješću da se zabrani rad peradarskih farmi koje se nalaze u blizini močvara naišao je na žestok otpor.

"Ponekad je bilo izbijanja zimi, ali ne svake godine. Sada vidimo da virus ostaje posvuda tijekom cijele godine, također i ljeti", rekla je dr. Nancy Beerens, stručnjakinja za ptičju gripu s Instituta za bio veterinu Wageningen. Ondje analiziraju uzorke tkiva životinja koje bi mogle biti zaražene ovom bolesti i savjetuje nizozemsku vladu.

Navela je da virus u Nizozemsku donose divlje ptice selice iz Sibira. Ranije je s njihovim odlaskom virus nestajao, sada to nije slučaj. Zaražene su sve vrste ptica, što znači da virus ostaje i da se udomaćio. Primijetili su da kruži među populacijom, a zaražene su i morske ptice.

Oboljeli sisavci

Beerens je rekla da su europski i američki sojevi uspjeli zaraziti lisice, jarebice, jazavce i vidre, a to je samo korak do infekcije ljudi. 

Pojava virusa na farmama još nije otkrivena, jer je prije nekoliko mjeseci mnogima zabranjeno da ptice puštaju na svjež zrak i da ih transportiraju bilo gdje.

"Potrebno je samo malo virusa koji u objekte dospijeva na ljudima ili alatu, glodavcima, zaraženog perja ili kišnice koja se slijeva s krova gdje je izmet zaraženih ptica", rekla je Beerens.

Peradari u Francuskoj na koljenima: Ugrožava ih ptičja gripa i ukrajinska piletina

Sijds Dijkstra, čija je ekološka farma u Zeewoldeu bila prva na udaru epidemije u listopadu 2021. godine rekao je da je svoje životinje držao zatvorene u objektima. Na njegovoj farmi uništeno je 36 tisuća kokoši. Dijkstra smatra da je rješenje u efikasnom cijepljenju, jer potpuno zaustavljanje proizvodnje nije opcija.


Tagovi

Ptičja gripa Epidemija Nizozemska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]