Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 22.02.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Niče prvi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Projekt ima veliku važnost za male poljoprivredne proizvođače, voćare i povrtlare i sve one koji žele živjeti od poljoprivrede, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 1.218
  • 93
  • 0

Regionalni distribucijski centar (RDC) za voće i povrće u osječkoj Eko-industrijskoj zoni Nemetin mogao bi biti izgrađen i prije planiranog roka, čulo se danas tijekom obilaska radova. 

"Projekt ima veliku važnost za male proizvođače, voćare, povrtlare i sve koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom, u čemu će im pomoći upravo RDC", naglasio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić navodeći kako vjeruje da će već ove godine početi s radom.

Istaknuo je pritom da se radi o prvom takvom projektu u Hrvatskoj te da će po ovom uzoru i sve ostale županije imati po jedan takav centar. 

"Takvih centara je trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, ali eto počeli smo s prvim. Vjerujem da ćemo se vrlo brzo naći ovdje na otvorenju i početku jedne nove priče o poljoprivredi u Osječko-baranjskoj županiji", naveo je Anušić.

Pomoći će i povezivanje poljoprivrednika

Partner u ovom strateškom projektu je Grad Osijek čiji je gradonačelnik Ivan Radić naglasio da će ovaj centar biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja će poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali stvoriti i dodanu vrijednost što se tiče proizvoda i novih radnih mjesta. 

Saborski zastupnik Goran Ivanović podsjetio je kako su regionalni distribucijski centri jedna od odrednica u Strategiji razvoja poljoprivrede RH do 2030. godine. 

"Mali proizvođači se ne mogu uspješno povezivati ukoliko nisu osigurani smještajni kapaciteti za njihove proizvode, što će im omogućiti RDC, a ujedno će shvatiti kolika je važnost njihova povezivanja i stvaranja proizvođačkih organizacija kojima postaju važan segment na tržištu za pregovore o cijenama i uvjetima plasmana proizvoda", naglasila je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling.

Kao jedan od primjera, izdvojila je da sada mali proizvođači jabuka mogu plasirati svoje proizvode na tržnicu, no to su premale količine. Da bi bili konkurentni oni moraju povećati svoju proizvodnju, a upravo otvaranjem ovoga centra stvorit će se uvjeti da njihovi proizvodi imaju tržište. 

"Stvorit ćemo uvjete da proizvodi s naših polja završe u našim školama, a naša djeca jedu zdravstveno ispravne proizvode koji su proizvedeni na području županije", zaključila je pročelnica dodajući da osim toga, proizvođačima stvaraju sigurne uvjete za plasman u škole, ustanove i domove za starije i nemoćne osobe kojima je OBŽ osnivač.

Rashladni kapacitet hladnjače 2.910 tona

Direktor RDC-a Alen Mamić podsjetio je da objekt obuhvaća 8.182 četvornih metara površine. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju 2.220 tona.

Vrijednost radova na izgradnji iznosi oko 106 milijuna kuna, a izvođači vjeruju u završetak i dva mjeseca prije roka, predviđenog za jesen ove godine zaključiili su iz Županije. 


Fotoprilog


Tagovi

RDC Regionalni distribucijski centar Ivan Anušić Ivan Radić Goran Ivanović Alen Mamić Silva Wendling


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]