Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene goriva
  • 12.10.2021. 12:25

Nikad više cijene goriva: Plavi dizel 6,33 kune po litri

Nastavi li se s visokim cijenama, morat ćemo od nove godine i mi poskupiti usluge u poljoprivredi jer još uvijek radimo po onima kao kada je gorivo bilo 2-2.50 kune, kaže nam ratar Robert Mesaroš.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.708
  • 209
  • 0

Od ponoći je u Hrvatskoj ponovno došlo do poskupljenja goriva i to znatnog, možda i povijesno najveće zabilježenog.

Prema portalu cijenegoriva.info, benzin je skuplji za 26 lipa po litri i u najskupljoj benzinskoj postaji (Lukoil) stoji 11,61 kn, dizel za čak 40 lipa pa litra košta i 11,66 kn (Crodux Derivati), dok je autoplin poskupio za 13 lipa i na Petrolu košta 5,89 kuna.

Ono što poljoprivrednike vjerojatno najviše zanima je cijena plavog dizela - najjeftinija iznosi 6,02 kn (Lukoil), a najskuplja 6,33 kn (INA i Crodux Derivati). 

"Baš je onako kako ste jučer pisali, očekuje nas najskuplja sjetva u povijesti. Nastavi li se s ovakvim cijenama, morat ćemo, nažalost, od nove godine i mi staviti nove cijene usluga u poljoprivredi jer još uvijek radimo po onima kao kada je gorivo bilo 2-2.50 kune", kaže nam ratar Robert Mesaroš koji s ocem Franjom u Čakovcima kod Vukovara obrađuje 60 hektara zemlje i uzgaja "klasične" ratarske kulture: pšenica, kukuruz, suncokret.

Unazad par mjeseci, dodaje, cijene su otišle u nebo i koliko sada zna, urea se "vrti" oko 600 kn, a ni NPK 15:15:15 ne zaostaje.

"Ne mogu reći da vrijednosti za naše proizvode nisu veće. Primjerice za pšenicu smo dobili 1.50 kn, a tata je za suncokret dobio 3.70 kn, no cijene repromaterijala su sve više", opisuje situaciju navodeći da je on suncokret ostavio na čuvanju koji mjesec pa će vidjeti hoće li mu se isplatiti. Što se tiče kukuruza, njega planiraju za prodaju ostaviti do poslije nove godine.

"Što nas očekuje u proljeće, to budemo vidjeli. Kako je krenulo, čini mi se da bi 'fina' cijena mogla biti i sa zaštitom i herbicidima. Očito, morat ćemo tražiti gdje je najpovoljnije, a lako moguće da će to biti i van naših granica", priča nam Robert. 

(Ne) razmišlja se o snižavanju trošarina

Iako cijene goriva vrtoglavo rastu, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da se ne razmišlja o snižavanju trošarina.

"Cijena plina za kućanstva do 1. travnja sljedeće godine će biti na ovoj razini. Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju električne energije i plina za kućanstva uživa situaciju da je cijena nepromijenjena, a takva će ostati i sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe", rekao je za HRT. 

Ministar financija Zdravko Marić, pak, odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje trošarina radi ublažavanja cjenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a prije svega goriva, komentirao je da "ništa nije nedodirljivo".

"Sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je za Hinu napominjući da u ovom trenutku ne bi potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija. 

“I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste", uzvratio je dodajući da će se vidjeti kako će se stvari razvijati, kakve će biti preporuke EK-a i ponašanje EU-a.

Problemi u globalnim lancima opskrbe i transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata, kako je kazao, utjecali su na izravan, a onda i neizravan način pa u nekoliko zadnjih mjeseci Hrvatska i EU bilježe stope inflacije koje su najviše od 2012. ili 2013. godine. No Marić navodi kako naša zemlja ni po ničemu ne odstupa od prosjeka, odnosno i dalje je on oko 0,2 postotna boda niži od prosjeka EU-a. 

Više od polovine cijene goriva odlazi državi

Inače, u cijeni dizelskog goriva čija litra, primjerice, košta 11 kuna, država na osnovi trošarina, nameta za hrvatske prometnice - ceste i željeznice, PDV-a i drugo, sudjeluje s više od šest kuna. Preostalih manje od pet kuna odnose se na troškove istraživanja naftnih nalazišta, crpljenja sirove nafte, njenog transporta do rafinerija, prerade, transporta derivata do benzinskih postaja i maloprodajne marže koja se kreće oko deset do 12 posto.

Cijene repromaterijala lete u nebo, pred nama je najskuplja sjetva u povijesti

Pritom se PDV na derivate obračunava tako da se osnovnoj cijeni prvo pridodaju trošarine, a onda se na ukupnu cijenu zaračunava još i 25 posto poreza na dodanu vrijednost.


Tagovi

Cijene goriva Benzin Dizel Plavi dizel Poskupljenja Robert Mesaroš


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.