Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvozni problemi
  • 08.05.2021. 07:30

Niski vodostaj rijeke Parane otežava izvoz soje i kukuruza iz Argentine

Utovarimo između 5.500 i 7.000 tona manje po teretnom brodu zbog niskog vodostaja, rekao je Guillermo Wade, voditelj lučke i pomorske komore CAPyM.

Foto: Bigstock/KoliadzynskaIryna
  • 52
  • 3
  • 0

Argentinska rijeka Parana, koju još nazivaju i "super autoputom" za prijevoz žitarica kojom u svijet odlaze velike količine soje i kukuruza iz tamošnjeg poljoprivrednog pojasa Pampas, postala je preplitka. Zbog toga su međunarodne isporuke otežane i to u vrijeme kada počinje izvozna sezona u toj državi, javlja reuters.

Razina ove rijeke u izvoznom čvorištu Rosario, gdje su smješteni neki od najvećih globalnih mlinova za soju, bila je samo 92 centimetara. Inače je, između 1996. i 2020. srednja dubina u travnju bila oko 3,58 metara. Uzrok je suša u Brazilu, a meteorolozi predviđaju da će njena razina i dalje opadati.

"Utovarimo između 5.500 i 7.000 tona manje po teretnom brodu zbog niskog vodostaja", napominje Guillermo Wade, voditelj lučke i pomorske komore CAPyM. Ova rijeka izlazi na južni Atlantik i omogućuje utovar poljoprivrednih proizvoda u Rosariju. Inače, ova je država najveći svjetski izvoznik hrane za stoku i treći dobavljač kukuruza, stoga je protok te rijeke ključan za profitabilnost.

"Logistički troškovi za ovu industriju mogli bi biti između 250 i 300 milijuna dolara, ali to je gruba procjena. Sve ovisi o tome kako će se kretati vodostaj, no, prognoze nisu ohrabrujuće", izjavio je Alfredo Sese, tajnik burze žitarica Rosario. Prema njihovim predviđanjima, očekuje se da će argentinski poljoprivrednici ove godine "ubrati" 45 milijuna tona soje i 50 milijuna tona kukuruza.

Žele dublju i širu rijeku?

Čini se da će bageri biti glavni čimbenik u osiguravanju plovnosti ove rijeke. Ugovor kojeg je argentinska vlada sklopila s belgijskom tvrtkom Jan De Nul zadužene za održavanje njezine prohodnosti istekao je prošlog tjedna. No, vladajući su poručili da će ona nastaviti s radom još tri mjeseca, dok ne pregledaju sve ponude.

Rijeka u Rosariju trenutno je široka oko 10 metara, a čelnici industrije žele da se sljedećim ugovorom dogovori da kanal za brodove bude dublji te da ga bagerima prošire, što bi teretnjacima omogućilo prijevoz 1.800 do 2.200 tona dodatnog tereta.

Nedavno je problem s pomorskim transportom nastao i u Sueskom kanalu kada je brod Ever Given ostao blokiran. Došlo je do kolapsa zbog čega drugi teretni brodovi nisu mogli proći kroz jednu od najprometnijih trgovačkih ruta svijeta te dovelo do poremećaja na tržištu hrane. 


Tagovi

Argentina Parana Vodostaj Izvoz soje Izvoz kukuruza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete