Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odšteta
  • 05.07.2021. 16:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Ništa od državne naknade poljoprivrednicima Požeške kotline koji imaju osigurane usjeve?

Smatram da sam kažnjen i da će vjerojatno bolje proći oni koji nisu osigurani. Nije uredu da dobiju isto kao mi koji smo svoje osiguranje platili, a oni nisu, ističe požeški poljoprivrednik

Foto: Martina Popić
  • 1.538
  • 299
  • 0

U redakciju nam se javilo nekoliko poljoprivrednika koji se boje da će ostati bez naknade štete na poljoprivrednim usjevima koji su nastradali zbog nedavnog nevremena koje je zahvatilo Požešku kotlinu. 

Naime, govori se kako će oni koji imaju osigurane usjeve kod nekih osiguravajućih kuća ostati bez državnih sredstava pomoći za saniranje šteta u poljoprivredi koje će isplaćivati jedinice lokalne samouprave. 

"Idemo iz težeg stanja u još teže. Čini mi se da ću biti kažnjen jer sam se osigurao. Prije par godina dobili smo barem 48 kuna po hektaru, a ovaj put ništa“, razočarano nam kaže Luka Crnković iz Požege dodajući kako je šteta na njegovim usjevima procijenjena na 85 posto, ali i to još nije definirano jer će kompletna procjena biti izvršena u jesen prije žetve, a onda će naknada možda biti i umanjena. 

"U pšenicu sam uložio oko 32 tisuće kuna, a dobit ću oko 24 tisuće“, napominje. Smatra da je tako kažnjen i da će vjerojatno bolje proći oni koji nisu osigurani. "Nije uredu da dobiju isto kao mi koji smo svoje osiguranje platili, a oni nisu“, ističe. 

Odgovor smo potražili i dobili, od članova povjerenstva za procjenu štete koji su trenutno na terenu. Oni, pak, s druge strane, šturo pojašnjavaju kako je nelogično imati dvostruku isplatu jer bi tada poljoprivrednik kojemu je procijenjena šteta 85 posto dobio 170 posto naknade. 

"Svatko može predati zahtjev, ali prednost kod odštete imaju oni koji nisu osigurani", pojašnjava jedan od članova naglašavajući kako će osigurani poljoprivrednik dobiti odštetu od osiguravajuće kuće. "Procjenitelj će doći i vidjeti kolika je šteta. Oni svakako moraju dobiti odštetu, jer su to platili“, napominje. 

Ništa od žetve ove godine, a ni berbe voća: Požeški poljoprivrednici zbrajaju štete

Procjenu jedino nisu radili na duhanu jer znaju da su ga svi osigurali, dok je na ostalim kulturama ili napravljena ili će uskoro biti. 


Tagovi

Šteta Nevrijeme Požega Osiguranje Odšteta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]