Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biomasa
  • 23.07.2020. 15:00

Nizozemska ukida proizvodnju biomase?

Bioenergija se trenutno smatra jedinim ugljično neutralnim obnovljivim izvorom i predstavlja gotovo 60% potrošnje u EU, od čega se čak 96% proizvodi u Europi. U Nizozemskoj taj udio od 2018. godine iznosi 61%, a najveći dio uvozi se u obliku drvenih pelata iz Estonije.

Foto: Jumpstory
  • 2.013
  • 145
  • 0

Nizozemska bi trebala što prije ukinuti uporabu biomase za proizvodnju električne energije, poručili su to iz Socio-ekonomskog vijeća (SER) Vlade ove Kraljevine.

"U kemijskoj industriji, građevinskom sektoru i poljoprivredi, biološki su materijali presudni za prijelaz u kružno gospodarstvo, ali trajno proizvedena biomasa je previše oskudna da bi se nastavila koristiti za proizvodnju električne energije, za koju postoje druge nisko-ugljične i obnovljive alternative“, navode u izvješću predstavljenom početkom mjeseca.

Stručnjaci smatraju i kako milijarde eura vrijedne subvencije namijenjene postrojenjima također treba ukinuti, a novac podijeliti kompanijama i zaposlenicima.

Burna rasprava u Vladi

Izvješće vladine savjetodavne skupine samo je još jače potaknulo burnu javnu raspravu o održivosti biomase koja je proteklih mjeseci prekomjerno pala u Nizozemskoj.

Još u svibnju, Eric Wiebes, nizozemski ministar gospodarskih poslova i klimatske politike, rekao je da je ona ključna za postizanje ciljeva zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija ugljika.

"Ako želimo postići klimatske ciljeve, za sada će nam ona biti jako potrebna", poručio je Wiebes, naglašavajući da su peleti koji se koriste u elektranama preostalo drvo iz te industrije.

Od biomase lokalnih poljoprivrednika do peleta i briketa

Ministrovi komentari pokrenuli su studiju Nacionalnog instituta za analizu strateške politike u područjima okoliša, prirode i prostornog planiranja (PBL) u kojoj je sudjelovalo 150 različitih organizacija i stručnjaka.

Njihovi zaključci dolijevali su samo ulje na vatru jer su smatrali kako različiti oblici proizvodnje i upotrebe energije nisu usporedivi. Vlada je na to reagirala oštro naglašavajući važnost biomase u postizanju ciljeva zemlje o smanjenju emisija, ali ekolozi su uzvratili da se smanjenje ugljika događa samo na papiru.

60% potrošnje u EU

Nizozemska rasprava mogla bi unaprijediti razvoj na razini EU, gdje se održivost biomase u energetske svrhe preispituje.

Europska unija dodala je kriterije o održivosti njezine uporabe u posljednjoj reviziji EU direktive, dogovorenoj prije dvije godine. Međutim, ekološke skupine upozorile su na neusklađenost između bioenergetske politike i njenih dugoročnih klimatskih ciljeva.

"Kontinuirano pratimo potražnju za biomasom u zemljama EU, kao i njihovu održivost kako bi bolje razumjeli i nadgledali potencijalne rizike za klimu i bioraznolikost“, pojašnjavaju iz Europske komisije te dodaju kako će cijeli izvještaj objaviti na kraju ove godine.

Bioenergija se trenutno smatra jedinim ugljično neutralnim obnovljivim izvorom i predstavlja gotovo 60% potrošnje u EU, od čega se čak 96% proizvodi u Europi. U Nizozemskoj taj udio od 2018. godine iznosi 61%, a najveći dio uvozi se u obliku drvenih pelata iz Estonije, navodi Euractiv.

Njezino ukidanje značit će dodatna ulaganja u druge obnovljive izvore kao što su to solarni paneli i vjetroagregati koji su puno skuplja alternativa

U očekivanju nove vladine politike, švedska energetska tvrtka Vattenfall već je odlučila odgoditi izgradnju planiranog postrojenja u Diemenu.


Tagovi

Nizozemska Biomasa Ukidanje Obnovljivi izvori energije Ugljik SER Europska komisija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]