Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monsanto
  • 02.04.2015. 16:30

Nizozemska zabranila Monsantov pesticid

Vlada Nizozemske pridružila se rastućem broju zemalja koje su prepoznale štetnost Monsantovih proizvoda, odlučivši zaštititi građane zabranom korištenja toksičnog pesticida Roundup!

  • 919
  • 575
  • 0

Nakon pravosudne borbe oko primjene herbicida glifosata na tržištu dostupnog pod robnom oznakom Roundup, međunarodna korporacija Monsanto, specijalizirana za proizvodnju genetski modificiranog sjemena, pesticida, biotehnologiju i agrokemiju, izgubila je bitku, te će se morati povući sa nizozemskog tržišta. Time je nizozemska vlada napravila ogroman korak kako bi zaštitila svoje građane!

Riječ je o velikoj pobjedi, ne samo ekoloških i društvenih aktivista koji odbijaju globalno širenje modificiranih proizvoda i toksičnih kemikalija, već i političke svijesti, koja je pokazala kako je zdravlje građana, ipak, ispred profita, te kako je pritisku multinacionalnih korporacija moguće odoljeti. Monsanto se svim sredstvima borio da pokaže svoju nadmoć, ali nizozemski parlament je odlučio u korist budućnosti i donio ispravnu odluku.

Sada pozivaju ostale vlade svijeta da učine isto

Roundup je u Hrvatskoj dozvoljen za uporabu do 2023.

Brojne zdravstvene studije, medicinski djelatnici i aktivisti diljem svijeta, dokazali su i složili se oko štetnosti jednog od najpoznatijih svjetskih pesticida Roundupa, koji korištenjem na poljoprivrednim kulturama prodire u dubinu zemlje i završava u podzemnim vodama. Posljedica je zagađenje pitke vode i hrane (da ne spominjemo radnike koji rukuju sa kemikalijama), te, konačno, brojne zdravstvene posljedice poput karcinoma, oštećenja organa i genetskih defekata novorođene djece. Glifosat je povezan i sa sve većim brojem slučajeva celijakije u SAD-u i Europi, a koja sa sobom donosi narušen imunitet i sklonost težim bolestima.

Monstanto propagiranjem pesticida nastoji pripremiti teren, kako bi uveo genetski modificiranu tehnologiju na nova tržišta.

Genetski dizajnirana ovisnost

Pošto Roundup ubija sav korov i onemogućava normalan rast tradicionalnog bilja, korporacija automatski predlaže i prelazak na posebno dizajnirano sjeme, koje je laboratorijski stvoreno kako bi opstalo u uvjetima štetnog kemijskog zagađenja. Monsanto prodaje tretirani kukuruz, pšenicu, i ostale biljke stvorene u laboratoriju, koje su namijenjene rastu u zatrovanom tlu. Tako su poljoprivrednici korištenjem herbicida na bazi glifosata prisiljeni koristiti i sjeme koje je već prethodno tretirano štetnim sredstvima.

Konačan rezultat, tako, nije isključivo konzumacija kontaminirane hrane, onečišćenje podzemnih voda, okoliša i ljudskih radnika, već i korporacijska politika koja uz pomoć državne potpore i političkih te poljoprivrednih lobija nastoji pod svaku cijenu ostvariti profit pod cijenu zdravlja malog čovjeka i zamijeniti prirodno sjeme genetski dizajniranom ovisnošću.


Tagovi

Monsanto Roundup Herbicidi Pesticidi GMO Zdravlje Zagađenje Onečišćenje vode Podzemne vode Korporacije Genetski defekti Rak Štetnost Nizozemska Zabrana GMO


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.