Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 07.04.2020. 15:00

Njemačka i Škotska pronašle rješenje za nedostatak radne snage?

Njemačko ministarstvo poljoprivrede postiglo je dogovor s Ministarstvom unutarnjih poslova koje je omogućilo ulazak 40.000 radnika u travnju i 40.000 radnika u svibnju. U Škotskoj će umjesto 'sezonaca' iz Bugarske i Rumunjske voće brati studenti i oni koji su dobili privremeni otkaz.

Foto: JumpStory
  • 1.225
  • 178
  • 1

Svake godine tisuće radnika iz istočne Europe dolaze u Njemačku radi sezonskog posla na farmama, a zbog novih mjera koje su donesene diljem Europe, to možda neće biti moguće, barem ne u dosadašnjem obimu. 

Naime, kako bi zaštitila svoje stanovništvo od daljnjeg širenja koronavirusa, njemačka vlada uvela je granične kontrole i time onemogućila protok radne snage, a poljoprivrednici i prerađivači voća, povrća i žitarica upozoravaju da su takve mjere ogromna prijetnja za agrar. Posebno su zabrinuti zbog nedostatka radnika za branje šparoga koje treba početi već ovaj tjedan. 

No, kako piše Reuters, Vlada je ipak smanjila ograničenja kada je riječ o radnicima u poljoprivredi, a koji dolaze iz drugih zemalja, ponajviše Poljske, Rumunjske i Bugarske.

Ministarstvo unutarnjih poslova dozvolilo ulazak 80.000 radnika

Njemačko ministarstvo poljoprivrede postiglo je dogovor s Ministarstvom unutarnjih poslova koje je omogućilo ulazak 40.000 radnika u travnju i 40.000 radnika u svibnju. 

Berba im ovisi o migrantima - Italija traži najmanje 200.000 radnika

“Kako bi se što više zaštitili od koronavirusa, radnici će putovati avionima, a ne autobusima, a na granici će biti podvrgnuti liječničkom pregledu. Što se tiče samog posla, morat će raditi na udaljenosti od 2 metra te će svaki imati svoju sobu u kojoj će biti smješteni”, poručili su iz Ministarstva. 

Pored toga, Vlada je obećala da će pokušati privući dodatnih 10.000 ljudi u Njemačku, uključujući nezaposlene, studente i ljude koji su privremeno otpušteni s poslova. 

Studenti i otpušteni ugostitelji spašavaju voćarstvo u Škotskoj

Škotski voćari riješili su krizu nedostatka radnika, a koja je mogla rezultirati propadanjem ovogodišnjih prinosa jagoda, borovnice i malina. Umjesto 'sezonaca' iz Bugarske i Rumunjske, berbu će u tvrtkama Tayside i Fife ove godine obavljati studenti i radnici iz restorana i kafića, a koji su dobili privremeni otkaz

“Ovo mi daje veliku nadu da moj rad i prinosi neće propasti. Dosta se studenata, čija su predavanja završila, javilo za pomoć. Berba prvih plodova treba započeti za oko dva tjedna, a bobičastog voća u grijanim tunelima već je započela”, rekao je James Porter, jedan od zabrinutih voćara, navodi guardian

Napomenuo je i kako će trebati određeno vrijeme da se radnici obuče za ovaj posao, kako na polju tako i sa strojevima. “Radnici migranti ovaj posao rade već skoro 15 godina. Naučili su se i sada to obavljaju jako brzo i s velikom lakoćom, a nadam se da će se naši studenti tome brzo prilagoditi."

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

U slučaju da se situacija s koronavirusom smiri i život vrati u normalu, svi zaposlenici imaju se pravo vratiti na svoja prijašnja radna mjesta kao i studenti na predavanja.

Osim u proizvodnji voća, u Škotskoj probleme imaju i proizvođači šparoga, cvjetače i brokule. 


Tagovi

Njemačka Granična kontrola Sezonski radnici Poljoprivreda Berba Ministarstvo Vlada Škotska Radnici migranti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]