Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 20.03.2020. 15:00

Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi

U Njemačku tijekom sezonskih poslova u poljoprivredi pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Europske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 je uzrokovao brojne poteškoće s radnom snagom.

Foto: Flickr/Scrudgins
  • 639
  • 50
  • 0

U Njemačku tijekom obavljanja sezonskih poslova u poljoprivredi poput branja šparoga i jagoda pristižu brojni radnici iz drugih zemalja Europske unije ili trećih zemalja, a COVID-19 im je uzrokovao brojne poteškoće u opskrbi radnom snagom.

Kako piše euractiv, oko 286.000 sezonskih radnika radi na njemačkim poljima svake godine, a većina ih dolazi iz drugih zemalja.

Najviše pogođeni voćari i povrćari

U pismu kojeg je Koalicija poljoprivrednih organizacija, uključujući i Njemačku udrugu poljoprivrednika (DBV) uputila vlastima, naglašavaju da će koronavirus i mjere poduzete u cijeloj Europi, kako bi se zaustavilo njegovo širenje imati izravan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju. Trenutno su najviše pogođeni voćari i povrćari koji se oslanjaju na inozemne sezonske radnike, piše gabot.de.

Zahtjevi za izmjenu Zakona o radu

Udruga zahtijeva izmjenu radnog vremena poput većeg broja radnih sati i skraćivanje razdoblja za odmor, zatim povećanje limita na dohodak za slabo plaćene poslove i produženje razdoblja zaposlenosti.

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcioniranje poljoprivredne proizvodnje

Također traže od vlade mogućnost zaposlenja volontera, primatelja naknada za nezaposlene ili umirovljenika, a žele i lakši pristup tržištu rada za one koji ne dolaze iz trećih zemalja.

Na konferenciji za novinare, kako bi uvjerila stanovništvo da je opskrba hranom sigurna, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klockner izravno se bavila nekim od tih problema. "Jasno je da se djelatnici u proizvodnji hrane kao i poljoprivrednici moraju smatrati ugroženima u vrijeme ove epidemije, zajedno sa zdravstvenim i ostalim osobljem", rekla je ministrica ističući kako je opskrba namirnicama osigurana. Također je napomenula kako je Njemačka samodostatna za poljoprivrednu proizvodnju - od krumpira do mlječnih proizvoda, žitarica i svinjetine.

Radnici iz uslužnih djelatnosti kao ispomoć

Ipak, priznaje da je potrebno poduzeti neke mjere kako bi se osigurala neometana proizvodnja hrane tijekom i nakon epidemije. Otkrila je i kako njezin tim trenutno radi na izvanrednim rješenjima za ovaj problem, govoreći kako na poljima mogu raditi i radnici iz drugih sektora koji su trenutno u zastoju, poput ugostiteljstva.

Spašavanje OPG-ova: Diljem Hrvatske se organiziraju online narudžbe i dostave hrane

Kaže i kako će se donijeti i privremena fleksibilna rješenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedjeljnom radu. Ukoliko se nakon svih izmjena i poduzetih mjera ne omogući dovoljan broj sezonskih radnika, Nijemci će ipak biti prisiljeni za uvoz radne snage iz trećih zemalja.

Foto: Flickr Flickr licenca CC


Tagovi

Njemačka Radna snaga Inozemni radnici Sezonski radnici Koronavirus COVID-19 Zakon o radu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.