Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 24.11.2021. 07:30
  • Njemačka, Brandenburg

Njemački poljoprivrednici ponovo na ulicama - što traže?

Nećemo više trpjeti činjenicu da unatoč rastu cijena hrane sve manje novca pristiže na farme, izjavio je poljoprivrednik Jan Bernd Stolle.

Foto: Facebook/DIE LINKE
  • 401
  • 89
  • 0

I dok se u većini europskih zemalja prosvjeduje zbog Covid potvrda i cijepljenja, njemački je Potsdam okupirala kolona traktora. Naime, protekli je tjedan više od 250 farmera s 80 traktora prosvjedovalo ispred zgrade parlamenta savezne države Brandenburg. Još jedan prosvjed je organiziran i ispred skladišta regionalnog trgovačkog centra Edeka u općini Wiefelstede, u Donjoj Saskoj.

Organizatori su udruge Zemlja stvara vezu (LSV) i Free Farmers, a pod motom "Regionalnoj poljoprivredi treba zaštita" traže od Edeka grupacije da preuzme veću odgovornost u lancu vrijednosti. "Nećemo više trpjeti činjenicu da unatoč rastu cijena hrane sve manje novca pristiže na farme", izjavio je poljoprivrednik Jan Bernd Stolle.

Osim toga, poljoprivrednici traže jasno označavanje podrijetla proizvoda, ali i svih sastojaka od kojih su izrađeni. Ostale teme rasprave su pesticidi u uvezenoj hrani i ovisnost sigurnosti hrane o uvozu.

Organizatori su izjavili da je prosvjed ispred tvrtke Edeka, najvećeg njemačkog trgovačkog lanca, trebao biti uvod u prosvjede diljem zemlje, piše top agrar.

Farmeri su i ranije pregovarali s tvrtkama kao što su Aldi, Lidl i Rewea, što nije urodilo plodom. Stoga žele nastavak pregovora i implementaciju rješenja koja su već razrađena, piše agrarhaute. Riječ je o ugovorima između proizvođača, prerađivača i trgovaca hranom, a koji im omogućuju pokriće proizvodnih troškova. Tu su i pravednije oznake podrijetla. Za svinjogojstvo zahtijevaju da se u trgovini na malo životinje otkupljuje izravno od grupa proizvođača po unaprijed dogovorenoj cijeni.

Cilj spasiti ugrožena područja i svinjogojstvo

Predsjednik Brandenburškog udruženja poljoprivrednika, Henrik Wendorff za probleme krivi politiku i vanjske utjecaje. Osim kompenzacijskih naknada za ugrožena područja, cilj je i spasiti svinjogojstvo zbog posljedica širenja afričke svinjske kuge.

Na prosvjedu u Potsdamu je ministar okoliša i poljoprivrede Axel Vogel najavio skore promjene u financiranju kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) od 2023. godine.

Prema njemu, sigurni i novi prihodi preduvjet su za poboljšanje agrara, a pogotovo kada je u pitanju stočarstvo. Premije za novu eko regulativu treba učiniti još atraktivnijima kako bi se novac iz prvog stupa maksimalno iskoristio.


Tagovi

Njemačka Prosvjedi Poljoprivrednici Zahtjevi Axel Vogel Jan Bernd Stolle


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]