Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća
  • 06.12.2021. 14:40
  • Istarska, Pula

Nova nesreća u lovu: Pucao u divljač, teško ranio kolegu

Ranjeni lovac zadržan je na liječenju u bolnici.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn (ilustracija)
  • 10.013
  • 1.395
  • 1

Dogodila se još jedna nesreća u lovu. 

Kako je objavila Policijska uprava istarska, pulska je policija oko 10:55 sati u subotu, 4. prosinca, zaprimila dojavu da je na šumskom području kod Stancije Peličeti ranjen lovac. Tijekom očevida utvrdili su kako je 61-godišnjak, tijekom organiziranog lova, iz puške ispalio nekoliko hitaca prema divljači, a jedno zrno je pritom pogodilo i 53-godišnjaka.

Ozlijeđeni muškarac prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje okolnosti događaja te će o provedenim izvidima dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, navode u objavi.

Upozoravaju na pravila lovačkog ponašanja

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Naime, zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je lovačko vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Ono se ne smije nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se niti upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. S njime kao i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju.

Također, moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan čuvati ga u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ako odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu njime.

Zakon isto tako propisuje da se ono može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za tu vrstu ili odobrenje za nabavu takvog oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje, upozoravaju iz PU.

Lovci, ne upotrebljavajte oružje u vrijeme smanjenje vidljivosti

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjetili su na osnovna pravila sigurnosti u lovu. Naime, prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno. Nadalje, ono nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.

Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno i ne smije se ostavljati bez nadzora. Njime se mora rukovati oprezno i odgovorno. Ne smije ga se okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru. Također, prst se ne smije držati na otponcu niti prije i za vrijeme lova konzumirati alkohol.

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje, navodi policijska uprava.

Krunoslav Pintur: Potrebna nam je kontinuirana formalna i neformalna edukacija lovaca

Podsjećamo, u lovu je početkom studenog smrtno stradao 45-godišnji lovac. Prilikom pogona divljači u kojem je sudjelovalo više lovaca, zadobio je strijelnu ozljedu glave od koje je preminuo po dolasku u Opću bolnicu Virovitica.

Nedavno se dogodila nesreća na otoku Braču kada je lovac pucao u fazana, a pogodio ženu dok je brala masline. Stoga policija upozorava građane koji beru gljive, planinare, voze bicikl ili šetaju na mjestima gdje se odvija lov da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.


Tagovi

Nesreća Lov Pravila Lovačko ponašanje Policijska uprava istarska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]