Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uhićenja
  • 20.04.2022. 12:25

Nova uhićenja u susjedstvu: Na ime kredita za nabavu sadnica prisvojili 4 milijuna kuna

Sumnja se da je V. M., 2017. godine, organizirao kriminalnu grupu s planom da pronalazi osobe zainteresirane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobivanje namjenskih kredita za nabavu višegodišnjih nasada voća, vinove loze i hmelja.

Foto: Depositphotos/nemar74
  • 257
  • 70
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova susjedne Srbije uhitili su V. M. (40), organizatora, i četiri pripadnika njegove organizirane kriminalne grupe zbog sumnje da su malverzacijama na štetu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede ukrali preko 62.300.000 dinara (više od 4 milijuna kuna).

Osim V. M., koji se sumnjiči za kaznena djela, uhićeni su Lj. M. (71), odgovorna osoba društava "Pastis Concept", "Agropastis" i "Rasadnik Maya Concept M&N" i T. S. (57), odgovorna osoba društva "Rasadnik Maya Concept M&N".

Također, uhićeni su i A. B. (53), bivša odgovorna osoba Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji se, osim navedenih djela, tereti i za zlouporabu službenog položaja, kao i S. L. (25), osumnjičen za udruživanje i zloupouporabu položaja odgovorne osobe u pomaganju.

Policija intenzivno traga za još jednim pripadnikom ove organizirane kriminalne grupe.

Sumnja se, navodi tamošnji MUP, da je V. M., 2017. godine, organizirao ovu grupu s planom da pronalaze osobe zainteresirane da u Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede apliciraju za dobivanje namjenskih kredita za nabavu višegodišnjih nasada voća, vinove loze i hmelja.

Od Fonda 7,3 milijuna kuna, za sebe četiri

On je potom, kako se sumnja, davao precizne instrukcije Lj. M. i T. S. da na svoje ime registriraju gospodarska društva, koja nikada nisu imale evidentiran ulaz-izlaz robe za sadni materijal, niti su se ikada bavile proizvodnjom, prometom i uvozom sadnog materijala, dok također nisu ni registrirana u Upravi za zaštitu bilja i Fitoregistru, i da izdaju fiktivne predračune i falsificirane račune o nabavi sadnog materijala koje su nositelji poljoprivrednih gospodarstava predavali Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

S. L. je, kako se sumnja, pomogao T. S. da pronađe nositelje PG-ova kojima je predavao fiktivne predračune za apliciranje za kredit.

A. B. se tereti da je navedene zahtjeve rješavao prioritetno i odobravao ih bez prethodne odluke Savjeta ili je utjecao na članove komisije da ove zahtjeve uvrste na konačnu listu, iako nisu ispunjavali uvjete natječaja i zakonom propisane uvjete, na osnovu čega im je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede isplatio ukupno 113.550.374 dinara (7,3 milijuna kuna) od čega su V. M. i pripadnici ove organizirane kriminalne grupe za sebe zadržali ukupno 62.387.018 dinara (4 milijuna kuna).

U Srbiji uhićen direktor Žitoprometa zbog sumnje da je oštetio Robne rezerve

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz kaznenu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiteljstvu.


Tagovi

Pokrajinski fond za poljoprivredu Kredit Krađa Uhićenja Pronevjera Nabava nasada voća


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/