Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 17.05.2022. 18:00

Nova žetva i nove cijene - 430 eura za tonu pšenice

Zabrana izvoza žitarica je izazvala novi skok cijena na svjetskom tržištu. Šta se dešava?

Foto: Martina Popić
  • 299
  • 62
  • 0

Cijene žitarica i dalje rastu, a najnoviji okidač bila je indijska zabrana izvoza. U petak se na evropskom tržištu fjučersa trgovalo novom žetvom po cijeni od 417 eura po toni, a u Hamburgu je za krušnu pšenicu ponuđeno 420 €/t, navodi Agrarheute. U novu sedmicu smo ušli s novim skokom cijena. MATIF je počeo s 430 eura za novu žetvu.

Očekivanja su bila da će Indija ove godine izvesti rekordne količine i tako nadoknaditi manjak na svjetskom tržištu. Međutim, ekstremni vreli talas je smanjio žetvu u proizvodnim regijama i podigao cijene na rekordne nivoe na domaćem tržištu. Vlada je obećala da će dozvoliti izvoz žitarica po ranijim ugovorima.

Indija je bila treći svjetski proizvođač pšenice u svijetu s oko 110 miliona tona, poslije Evropske unije sa 138 miliona tona i Kine sa 137 miliona tona. Pred nama je neizvjesna tržišna sezona, jer vremenske neprilike nisu mimoišle ni druge svjetske proizvođače.

Nova žetva na vratima

I dok Indija zaustavlja izvoz zbog visokih temperatura i rekordnih cijena, Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je procijenilo predstojeću žetvu na 108,5 miliona tona, a izvoz na 8,5 miliona tona, uprkos toplotnom talasu.

Da tržište ne miruje ni u SAD, pokazuje i rast čikaških fjučersa na pšenicu koji su u ponedeljak porasli za šest posto dnevnog limita nakon što je Indija zabranila izvoz, a domaće cijene dosegle rekordno visoku razinu. Analitičari su kritični prema očekivanom povećanju proizvodnje ove žitarice od strane ministarstva u SAD, gdje je najnovije istraživanje objavljeno prošle sedmice pokazalo da je 39 posto zaliha ozime bilo u lošem i veoma lošem stanju što je dvostruko više od prethodnog godine.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako znamo, i prinos u Ukrajini će biti manji. USDA u svojoj prvoj prognozi za novu žetvu 2022/23. predviđa da će Ukrajina imati za trećinu manje pšenice i da će proizvodnja kukuruza pasti za 54 posto. Prema njihovoj procjeni očekuje se povećanje ruske proizvodnje pšenice za više od šest posto što bi Rusiju stavilo na mjesto vodećeg svjetskog izvoznika ove žitarice s oko 39 miliona tona ili 19 posto svjetskog obima trgovine.

Hoće li Rusija biti vodeći svjetski izvoznik pšenice? (Foto: R.Prusina)

USDA predviđa globalne zalihe na kraju proizvodnog ciklusa na 279 miliona tona što je 4,1 posto manje nego u prethodnoj godini, a do kraja naredne sezone će se ponovo smanjiti za 4,3 posto na 267 miliona tona.

U Kanadi očekuju dobru žetvu

Smanjenje uroda u Australiji biće nadoknađeno dobrom žetvom u Kanadi gdje se očekuje rod od 33 miliona tona.

Prognoze nisu ružičaste kada je Evropska unija u pitanju gdje suša muči poljoprivrednike u Francuskoj i Njemačkoj. Očekuje se umjereni pad nove žetve durum i krušne pšenice sa 138,4 miliona tona na 136,5 miliona tona. Sada se očekuje obim izvoza od 36 miliona tona ili 17,5 posto obima svjetske trgovine.


Tagovi

Zabrana izvoza Cijene pšenice Cijene žitarica Tržište žitarica Stanje usjeva Nova žetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić