Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bih poljoprivreda
  • 09.02.2021. 14:00

Nove blokade do kraja mjeseca, ako se ne ispune zahtjevi farmera?

"Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", poručuju iz Udruženja FBiH.

Foto: Bojan Kecman
  • 727
  • 401
  • 0

U toku jučerašnjeg dana održana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj su pojedini članovi glasali protiv Prijedloga odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, a što je Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH osudilo.

Kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje trebalo bi da bude prioritet svake državne institucije. "Na jučerašnjem glasanju očito je prevagnuo pritisak od strane uvoznih lobija", smatraju farmeri.

Dodaju da su razočarani, pogotovo činjenicom da je odluka odbijena glasovima ministara iz reda bošnjačkog naroda (Bisera Turković, Selmo Cikotić, Sifet Podžić), a koji se u svojim izjavama redvno predstavljaju kao najveći zaštitnici Bosne i Hercegovine. "Njihovo jučerašnje glasanje dokaz je da su im interesi pojedinaca preči od interesa ujedinjenih poljoprivrednika iz oba bh. entiteta", zaključuju proizvođači.

Kako i šta dalje ?!

"Narednih dana održat će se vanredni sastanak udruženja poljoprivrednika iz cijele naše zemlje na kojem ćemo donijeti odluku o našim dalnjim koracima. Kao što smo već najavili, ukoliko do 25. februara zahtjevi koje imamo ne budu usvojeni, doći će do blokade graničnih prelaza, a razmotrit ćemo i proteste ispred zgrade Vijeća ministara", poručuju iz ovog Udruženja. 

Na pomolu novi protesti - niske otkupne cijene traže konkretna rješenja

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca na sastanku održanom u Gradišci rečeno je da će prvi korak, ukoliko ne bude dogovora sa nadležnim, biti protesti ispred zajedničkih institucija u Sarajevu, a ako oni ne urode plodom ide se na blokadu graničnih prelaza.

"Nismo zadovoljni radom Ministarstva spoljne trgovine i dok je ovakav saziv ne može ništa da se uradi za zaštitu domaće proizvodnje niti je moguća saradnja udruženja sa ministarstvom", objašnjava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Dodaje kako su njima potrebne zaštitne mjere, odnosno, prelevmani u toku berbe voća i spriječavanje uvoza voćnih kultura kojih u tom momentu budu imali dovoljno.


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Glasali protiv Udruženje poljoprivrednika FBiH Vijeće ministara BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.